ponedjeljak, 8. prosinca 2014.

ČUPAVCI

  Recept koristim više od 25 godina, tijesto se jednolično digne pa su čupavci kasnije jednake veličine, a osim toga i posebno sočni :))) 

Sastojci


  • Tijesto:

  •  3 jaja
  •  10 jušnih žlica kristal šećera (220 g)
  •  13 jušnih žlica ulja (180 ml)
  •  16 jušnih žlica brašna (300 g)
  •  100 ml mlijeka
  •  1 prašak za pecivo
  • Krema:

  •  250 g margarina
  •  100 g čokolade za kuhanje
  •  1 veću žlicu ruma
  •  200 ml mlijeka
  •  čašu od 200 ml kristal šećera
  • Ostalo:

  •  300 g krupnije mljevenog kokosa

Priprema

Vrijeme pripreme:
90 min
Težina:
Srednje zahtjevno
  1. 1
    Od navedenih sastojaka pripremiti biskvitno tijesto: u posudu za miksanje staviti bjelanjke, a žumanjca odvojiti u jednu čašu. Miksati bjelanjke sa šećerom u čvrst snijeg, pa dodavati i miksati redom: ulje, 6 žlica brašna i prašak za pecivo, jedan po jedan žumanjak, pa mlijeko i preostalo brašno. Uliti u pleh srednje veličine (cca 25×35 cm) u koji smo stavili papir za pečenje (radi lakšeg vađenja kocki).
  2. 2
    Peči na 180 st.C dok se biskvit počne odvajati od stranica pleha.
  3. 3
    Punč kremu skuhati na način da se prvo stavi otopiti margarin i čokolada, kad je otopljeno, dodati šećer, pa mlijeko i na kraju rum. Kad krema zakuha maknuti s vatre.
  4. 4  
    Biskvit odrezati na kockice pa svaku umakati u toplu kremu i uvaljati u kokosovo brašno.

Posluživanje

Ja kokos stavim u jedan dublji tanjur, kremu ostavim u lončiću, uzmem dvije viljuške: jednu za kokos, a drugu za kremu. Uzmem viljuškom kocku biskvita, umočim kvalitetno u kremu, podignem, malo sačekam trenutak da kapne višak kreme, stavim kocku na kokosovo brašno i izvučem ovu viljušku. Drugom viljuškom nabacam kokos po kockici, uhvatim ju viljuškom ispod i prebacim na tacnu.
Ako se pred kraj krema zgusne obavezno ju malo podgrijem jer tako biskvit popije više kreme pa čupavci budu sočniji :)

coolinarika.com

0 comments: