subota, 29. studenoga 2014.

KLEPE: STARI BOSANSKI SPECIJALITET



Klepe: stari bosanski specijalitet
Još jedan, stari bosanski specijalitet – KLEPE. Riječ je o tradicionalnom bosanskom jelu. Mogu biti punjene mesom, sirom, i zeljem. Iskoristimo i ovaj dan vikenda i iznenadimo naše najmilije…
Tijesto:
  • 500 g brašna
  • 1 jaje
  • malo soli
  • voda
Fila:
  • 500 g mljevenog junećeg ili telećeg ili purećeg mesa
  • 1 luk (sitno narezan ili nariban)
  • 1 čehno bijelog luka
  • so
  • biber
Priprema:
Tijesto se zamijesi (malo tvrđe) od jaja, brašna i soli dodavajući postepeno vodu te pusti da odstoji 10-ak minuta. Razviti tijesto na 2 mm debljine. Zatim ga razrežite na kvadratiće veličine oko 4 cm.  Napravite smjesu od mljevenog mesa, luka, češnjaka, soli i bibera.  Na svaki kvadratić tijesta stavite malo smjese u sredinu, zalijepite rubove i dobit ćete oblik trokutića – klepe. Kuhajte ih u ključavoj posoljenoj vodi dok ne isplivaju. Ocijedite ih (nemojte ih ispirati).Možete ih posputi crvenom paprikom pomješanom sa istopljenim puterom, poslužite s mješavinom vrhnja i jogurta.
Također ih možete zapeći u pećnici: zagrijte pećnicu na 180C, skuhane klepe, rasporedite ih po namaštenom kalupu i prelijte vrhnjem s češnjakom te pospite crvenom paprikom. Pecite ih oko 15 – 20 minuta. Izvadite iz pećnice i poslužite vruće odmah
Izvor: Pozitivne.info

0 comments: