Još jedan, stari bosanski specijalitet –
KLEPE. Riječ je o tradicionalnom bosanskom jelu. Mogu biti punjene
mesom, sirom, i zeljem. Iskoristimo i ovaj dan vikenda i iznenadimo naše
najmilije…
Tijesto:
- 500 g brašna
- 1 jaje
- malo soli
- voda
Fila:
- 500 g mljevenog junećeg ili telećeg ili purećeg mesa
- 1 luk (sitno narezan ili nariban)
- 1 čehno bijelog luka
- so
- biber
Priprema:
Tijesto se zamijesi (malo tvrđe) od
jaja, brašna i soli dodavajući postepeno vodu te pusti da odstoji 10-ak
minuta. Razviti tijesto na 2 mm debljine. Zatim ga razrežite na
kvadratiće veličine oko 4 cm. Napravite smjesu od mljevenog mesa, luka,
češnjaka, soli i bibera. Na svaki kvadratić tijesta stavite malo
smjese u sredinu, zalijepite rubove i dobit ćete oblik trokutića –
klepe. Kuhajte ih u ključavoj posoljenoj vodi dok ne isplivaju.
Ocijedite ih (nemojte ih ispirati).Možete ih posputi crvenom paprikom
pomješanom sa istopljenim puterom, poslužite s mješavinom vrhnja i
jogurta.
Također ih možete zapeći u pećnici:
zagrijte pećnicu na 180C, skuhane klepe, rasporedite ih po namaštenom
kalupu i prelijte vrhnjem s češnjakom te pospite crvenom paprikom.
Pecite ih oko 15 – 20 minuta. Izvadite iz pećnice i poslužite vruće
odmah
0 comments:
Objavi komentar