Sastojci
- Broj osoba:
- 500 gr kadaifa
- 250 gr maslaca
- 1300 gr secera
- 1 l vode
- 100 gr oraha
- 50 gr suhih grozdica
Priprema
- Vrijeme pripreme:
- Težina:
-
1
1. u tepsiju promjera 32 cm istresti pola vrećice kadaifa (oko 250 gr.) dobro pritisnuti kako bi se kadaif izlomio i fino slozio. politi sa malo rastopljenog maslaca
-
2
2. staviti u pecnicu na 10 min.
-
3
3. izvaditi iz pećnice, posuti orasima ( po vašoj želji, nemojte da bude puno a ne morate niti ovih 100 gr. ), posuti grožđicama, možete dodati bademe, malo čokolode i sl.
preko toga dodati i ostalih 250 gr. kadaifa. opet dobro pritiskati da se fino slozi. ne smije da strši. polahko i ravnomjerno politi rastopljenim maslacem.
-
4
4. peći 10 min. na 250 stepeni, dok ne porumeni tj.poprimi boju meda. tada smanjiti temperaturu na 150 i ostaviti da se 'suši' jos 1 sat (nije problem ni ako duze ostane u pecnici.bolje neka se fino isuši).
-
5
Agda:
1300 gr šećera i 1 litar vode sastaviti i staviti da prokuha. od trenutka kada proključa , kuhati jos 20 min. tako ćete dobiti pravu agdu
-
6
kada je kadaif gotov izrezati ga na kocke i ostaviti da se ohladi. (brzo se hladi )
vrelom agdom polahko i ravnomjerno zaljevati ohladen kadaif.
obavezno jedno mora biti vrelo a drugo hladno !
polahko zaljevati kako bi se agda fino upijala.
uzeti neki pleh ili tepsiju i staviti preko kadaifa (manji promjer od onoga u kojem smo pekli ali da se prekriju i krajevi) kako bi se sve fino složilo. ja sam stavila 3oo gr šećra preko toga da malo pritisne . za 10 min. težinu skinite
tada vec i kadaif možete staviti u frižider da se hladi
Posluživanje
posluživati hladno....izvor: http://www.coolinarika.com
0 comments:
Objavi komentar