Kao dete, najomiljeniji "kolač" mi je bila pita sa
jabukama...Moja mama je retko pravila prave kolače a torte, ne verujem
da je ikad napravila i jednu..... ( bar se ja ne sećam ) bila su to neka
teška vremena za moju mamu i mene i pošto nisam navikla na torte i
kolače, naravno da su pite bile moje najomiljenije. Često je pravila
pite od voća, nekada je sama razvlačila kore, nekada su to bile kupljene
na pijaci,kod tete, koja je bila, od poverenja, što znači da je ta teta
imala dobre kore. U to vreme, koliko se ja sećam, na požarevačkoj
pijaci su bila samo dva prodajna mesta, gde su se mogle kupiti kore....
Pitu sa jabukama ili višnjama smo obično imali nedeljom, posle ručka,
joj koja je to radost bila, kad je cela kuća mirisala na pitu. Danas su
neka druga vremena,svega se ima, ali meni je i dalje najdraža pita sa
jabukama, ( mada ove jabuke nisu iz majkinog voćnjaka, koje bi nam svake
jeseni donosila po punu torbu ) koja me mirisom i ukusom uvek vrati u
maminu kuhinju. Mame već odavno nema, ali sećanja i ukusi nekih davnih
vremena i dalje žive u meni.
Sastojci
- Broj osoba:
- 8 osoba
-
500 g
kora za pitu
-
8 do 12
jabuka ( u zavisnosti od veličine )
-
4 do 8 kašika
šećera
-
2 kesice
vanilinog šećera
-
4 kašičice
griza
-
po ukusu
cimet
-
suvo grožđe
-
75 ml
kisele vode
-
75 ml
ulja
Priprema
- Vrijeme pripreme:
- 75 min
- Težina:
- Jednostavno
-
1
U mom pakovanju ima 12 kora i veće su...od te količine sam dobila 4
rolata, jer sam stavljala po tri kore u svaki rolat. Za svaki rolat sam
koristila 3 velike izrendane jabuke.
-
2
Jabuke oljuštiti, izrendati na krupnu stranu.
Šećer i vanilin šećer izmešati zajedno.
-
3
Staviti 1 koru i četkicom je premazati sa mešavinom ulja i kisele vode,
posuti celu koru sa mešavinom šećera i vanilinog šećera, ali ne mnogo,
oko pola kašičice, onda staviti ponovo koru i ponovo je premazati
mešavinom ulja i kisele vode te i nju posuti sa šećerom i vanilom i na
kraju staviti treću koru, premazati je sa uljem i kiselom vodom.
Uzeti četvrtinu izrendanih jabuka i dobro ih ocediti od viška tečnosti i
staviti na početak kore po dužini, kao valjak ali ostaviti oko 5cm
prazno od početka da bi mogli lakše da zavijete rolat.
Na taj valjak posuti sa1 kašikom šećera svuda preko jabuka ( količina
šećera će puno zavisiti od slatkoće jabuka, preko šećera posuti sa
kašičicom griza, preko griza posuti sa cimetom onoliko koliko vi volite
cimet u piti od jabuka i na kraju staviti suvo grožđe svuda po valjku od
jabuka.
Bočne strane previti po nekoliko cm preko fila, da vam fil ne iscuri
tokom pečenja i onaj prazni deo na početku kora, prebaciti preko fila i
zaviti u rolat.
-
4
Tako zavijen rolat staviti na pleh, koji ste prekrili pek papirom.
Sada tako sve isto uraditi i sa preostalim materijalom.
Kad stavljate rolate na pleh, gledajte da ostavite malo mesta između rolata da se ne zalepe jedan za drugi.
Sve rolate premazati odozgore sa mešavinom ulja i kisele vode i posuti prstima sa šećerom i vanilom.
Uključiti rernu na 175*C i peći pitu oko 45 minuta ili dok vam lepo ne porumeni.
-
5
Pečenu pitu izvaditi i ostaviti da se malo ohladi. Preneti je na žicu i
ostaviti da se potpuno ohladi.
Iseći na parčiće,posuti sa prah šećerom i poslužiti sa šoljom čaja ili
kafe.
Ja nikad ne pokrivam pitu kad je izvadim iz rerne, jer volim da su mi
kore hrskave, vi,ako volite da su kore mekane, onda je pokrite sa
kuhinjskom krpom.
-
6
0 comments:
Objavi komentar