Možda u prvom trenutku ćemo promisliti da tijesto za pizzu nije
toliko bitno, bolje recimo kupiti kvalitetniju šunku….ali baš suprotno.
Tijesto je za pizzu najvažnija komponenta. Kada pripremamo tijesto za
pizzu, slobodno se može pripremiti veća količina, pa višak staviti u
frižider za slijedeći dan…ili u duboko smrzavanje ako ne planiramo u
roku od 1-2 dana ponovo pizzu pripremiti. Evo recept za omjer koji
odgovara za cca 1 kg tijesta (za dva velika pleha).
Sastojci za obično tijesto za kruh:
- 80 dag brašna
- 1 kocka svježeg kvasca
- ½ čajne žličice šećera
- 1,5 žličice soli
- 1,5-2 dl vode
Sastojci za tijesto s uljem:
- 80 dag brašna
- 1 kocka svježeg kvasca
- ½ čajne žličice šećera
- 8 žlica ulja
- 1,5 žličice soli
- 1,5-2 dl vode
Sastojci za tijesto s mlijekom i maslacem:
- 60 dag brašna
- 1 kocka svježeg kvasca
- ½ čajne žličice šećera
- 2,5 dl mlijeka
- 20 dag maslaca ili margarina
- 4 žlice ulja
- 1,5 žličice soli
Priprema tijesta prvo započinje tako da otopimo kvasac u pola
decilitra mlake vode pomiješan sa ½ čajne žličice šećera. Najbolja
temperatura vode u kojoj otapamo kvasac je 20-25 ºC, jer prehladan ili
prevruća voda bi usporila ili čak zaustavila proces dizanja tijesta.
Nakon što se kvasac uzdigao, odvojiti jednu čašu brašna na stranu, a
ostatak pomiješati sa rastopljenim kvascem. Umijesiti tijesto, te
ostaviti u zdjelu koju smo prethodno pobrašnili, prekriti krpom i
ostaviti na toplom da se diže oko sat vremena.
Nakon sat vremena preostalo brašno umiješati sa tijestom te postupno
dodavati mlaku vodu. Treba tijesto dobro izraditi, ne smije biti
zaostalih grumena brašna, te se treba lagano odvajati od ruku i podloge
na kojoj mijesimo. Ovaj opisani način je najbolji, zahtjeva malo više
vremena ali dobar rezultat je zagaranitiran.
(
recepti-svijeta.com)
0 comments:
Objavi komentar