Kolač fenomenalnog ukusa, koji svakako trebate probati..
Sastojci:
Kora:
-100 gr sjeckanih prženih lješnjaka
-7 bjelanjaka
-150 gr šećera
-1 dl ulja
-7 kašika brašna
-1 praška za pecivo
-250 gr eurokrema
-200 gr petit keksa
-2 dl mlijeka
Fil:
-7 žumanjka
-7 dl mlijeka
-7 kašika šećera
-2 pudinga od vanile
-100 gr margarina
-4 dl slatke pavlake
Glazura:
-200 gr čokolade
-100 gr margarina
Priprema:
Bjelanjke umutit u čvrst snijeg, a zatim postepeno uz neprestalno mućenje dodavati šećer.
U šam od bjelanjaka dodati ulje, prašak za pecivo i brašno te polako izmješat kašikom.
Tepsiju obložiti papirom za pečenje i u nju rasporedit sjeckane lješnjake.
Preko lješnjaka nasuti smijesu od bjelanjaka i peći u zagrijanoj rerni na 180°C dok ne porumeni.
Pečenu koru ostaviti da se ohladi pa je okrenuti tako da lješnjaci budu gore.
Lješnjake premazati eurokremom pa preko njega rasporediti keks natopljen mlijekom.
U šerpu sipati 6 dl mlijeka,dodati šećer i ostaviti da proključa.
Posebno umutiti preostalo mlijeko sa pudingom od vanile i žumancima.
Sipati u ključalo mlijeko i kuvati na umjerenoj teperaturi uz neprestalno miješanje dok se ne zgusne.
U ohlađen fil dodati umućen margarin i umućenu slatku pavlaku pa polako promješati.
Preko pripremljene kore ravnomjerno rasporedit fil.
Čokoladu sjediniti s margarinom pa otopiti na umjerenoj temperaturi i preliti preko kolača.
(coolinarika.com)
0 comments:
Objavi komentar