Izvanredan recept. Svaki zalogaj se topi u ustima, a
ukus je vrhunski. Sa mekim finim biskvitom, i bogatom kremom od
karamele, koja se verlo jednostavno priprema.
Sastojci
za biskvit:
-
4
jaja / razdvojenih
-
80 g
šećera
-
80 g
brašna
-
malo
arome od vanile
za karamel krem:
-
600 ml
sl. pavlake/vrhnja za šlag (32-35 % m.m.)
-
300 g
finog kristal šećera
-
160 g
bele čokolade
Priprema
- Težina:
- Srednje zahtjevno
-
1
Za krem, zavreti slatku pavlaku. Maknuti sa vatre. Belu čokoladu sitno naseckati.
-
2
U dubljem loncu, otopiti najpre 3
kaš. šećera, kad krene da se topi, dodavati malo po malo i tako otopiti
svu količinu šećera, dok se ne karamelizira i ne dobije smeđu boju.
-
3
Kada je šećer skroz otopljen,
oprezno dodati najpre manji deo vrele pavalke, neprestano mešajući. Pa
zatim sve ostalo, mešajte dok se ne dobije jednolična masa.
Vodite računa pri nalivanju pavlake u vreli šećer, jer se ispušta
velika količina vrele pare i masa brzo krene na gore, zato je bito imati
što dublji lonac.
-
4
U vrelu masu, umešati čokoladu,
izmešati dok se sve lepo ne rastopi. Presipati masu u novu posudu, i
ostaviti je da stoji u hladnjaku, najbolje preko noći.
-
5
Belanca čvrsto lupajte sa šećerom
i vanilom. Kada dobijete čvrst sneg, umešajte razmućena žumanca.
Sjedinite i lagano umešajte brašno.
-
6
Masu izlijte u podmazanu formu za
torte vel. 23 cm i peći u zagrejanoj pećnici na 160*C, oko 30 - 35
minuta. Izvaditi, i pustiti da se skroz ohladi. Zatim biskvit izrezati
na 3 kore.
-
7
Dobro ohlađenu i zgusnutu karamel
masu, ulupati mikserom, najpre niskom brzinom, zatim jačom, dok ne
dobijete finu kremu. Kremom nafilovati kore, i celu tortu spolja.
Ukrasiti po želji. Do serviranja držati u hladnjaku najmanje 3 sata.
(
coolinarika.com)
0 comments:
Objavi komentar