Sastojci
- 35g kakaa
- 80 ml ključale vode
- 150g tamne čokolade, istopljene
- 150g maslaca istopljenog
- 160g šećera u prahu
- 100 g mlevenih pečenih oguljenih lešnika
- 1 kašičica vanila ekstrakta
- 4 jaja (težina sa korom 290g)
- i još za posuti: 1 kašika kakaa prosejanog
Priprema
- Težina:
-
1
Kakao pomešati s proključalom vodom dok ne postane smesa glatka. Ulijte rastopljenu i mlaku čokoladu u maslac ohlađen do sobne temperature a tečan, dodajte šećer, lešnike i dodajte žumanca koje ste prethodno metlicom izmešali da se izjednače. Mešati mutilicom ručno.
Belanca sa malo soli mikserom umutiti u čvrst i sjajan šaum. Špatulom ili drvenom varjačom polako kašiku po kašiku belanaca umešati u čokoladnu smesu mešajući odozgo prema dole. -
2
Peći u kvadratnom plehu dimenzija 20x20 cm ili okruglom prečnika 23cm, prethodno obložen i dno i stranice papirom za pečenje. Ulijte čokoladnu smesu u pleh. Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 165 ° C ventilator 60-70 minuta, prilagoditi svojoj rerni. Površina bude hrskava i malo popuca, ne sme se prepeći da ne bude suv. Torta je vlažna i ako se uradi test čačkalicom biće po malo mrvica na čačkalici. Ohladiti 15 minuta u plehu, izvadite na žicu za hlađenje, obrnuto, skinuti papir pažljivo. Pospite kakaom.
Izvor je iz časopisa Australian Women Weekly Magazine.
Posluživanje
Posluđiti uz omiljeno društvo sa čašom dobrog crnog vina. Uživajte. :)( coolinarika.com)
0 comments:
Objavi komentar