Svi koji su služili vojsku u staroj Jugoslaviji i dan danas
se sa sjetom sjećaju JNA vojničkog graha ili pasulja. Sada, zahvaljujući
specijalnom kuharu objavljenom na na sajtu JNA kuhar, i civili mogu da
uživaju u jelima iz vojničkog kazana.
JNA kuhari preporučuju da se pasulj sve do zapržavanja ne smije mješati.
Na sajtu JNA kuhar mogu se naći brojni recepti za jela koja su bila
dostupna vojnicima Jugoslovenske narodne armije uključujući razne supe,
čorbe, jela od ribe kao i jela od mesa.
Recept i priprema:
Ovaj normativ obezbjeđuje oko 5dl gotovog jela.
Prebran pasulj potopiti u hladnu vodu, vodeći računa o tome da vode
bude u dovoljnoj količini da se ne bi dogodilo da pasulj pri bubrenju
upije cijelu
količinu vode i ostane suh.
Potopljen pasulj držati na hladnom mjestu i ostaviti da kvasi 1-3
časa. Zatim ocjediti vodu u kojoj je pasulj potapan, pa pasulj staviti u
pogodnu
posudu, naliti hladnom vodom tako da ogrezne i kuhati 10-15 minuta,
poslije čega ocijediti vodu pa naliti vrelom vodom tako da ogrezne,
dodati polovinu sitno sjeckanog crnog luka i ostaviti da huha uz
povremeno dolivanje tople vode.
U polovinu vrele masnoće dodati ostatak sitno sjeckanog crvenog luka i
mrkvu, sječenu na sitnije kockice ili rendisanu, i sve zajedno pržiti
da blago porumeni. Kada je pasulj upola kuvan, dodati isprženi crni luk i
mrkvu, sušenu papriku, prethodno potopljenu dva časa u hladnoj vodi, i
lovorov list. Preostalu masnoću zagrijati, dodati brašno i pržiti da
blago porumeni. kada brašno porumeni, isključiti toplotu pa odmah dodati
tucani i sitno sjeckani bijeli luk i papriku u prahu i sve dobro
izmješati.
Kada pasulj omekša, dodati dodatak jelima, posloti i zapržiti
pripremljenom zaprškom, uz stalno mješanje pasulja da se zaprška ne
zgrudva. Pasulj sa zaprškom kuhati još 20-ak minuta, poslije čega
isključiti toplotu, dodati samljeveni biber, sitno sjeckani peršunov
list, probati ukus i po potrebi dosoliti.
Pasulj se može služiti kao samostalno jelo ili kao prilog uz širane
šnicle, ćufte, dinstanu govedinu, kuhano suho svinjsko meso i sl. Dijeli
se kutljačom od 5dl.
Napomena: Važno je znati da se pasulj pri kuhanju sve do zapržavanja ne smije mješati, kako ne bi došlo do lomljena zrna i zagorijevanja.
(magazin.ba)
srijeda, 26. studenoga 2014.
Home »
Slana jela
» OTKRIVENA STROGO ČUVANA VOJNA TAJNA: Evo kako se kuhao čuveni grah u JNA
0 comments:
Objavi komentar