Ovaj recept sam dobila od turskih vaspitacica (abla) u
srednjoj skoli. Poğaça se inace u Turskoj prodaje u pekarama, ili sluzi
za dorucak, koji je u Turskoj uvijek obilan i zasitan. Ja ih uvijek
pravim kad dolaze gosti i uvijek su mi svi trazili recept, pa evo ga...
Sastojci
za tijesto
-
1
jaje
-
1
bjelance
-
200 ml
jogurta
-
100 ml
ulja
-
370 g
brasna
-
1
prasak za pecivo
za punjenje
-
140 g
fete
-
1 kasika
maslinovog ulja
-
sjeckani persun
za premaz
-
1
zumance
-
curukot, susam, lan
Priprema
- Vrijeme pripreme:
- 60 min
- Težina:
- Jednostavno
-
1
/slika/2109235/
Umutiti viljuskom jaje i
bjelance, pa dodati ulje i jogurt. Dobro izmijesati, pa dodavati brasno s
praskom za pecivo dok se prestane lijepiti za ruke. Zamijesiti srednje
mekano tijesto.
-
2
/slika/2109237/
U posudi smrviti fetu, dodati ulje i persuna po zelji, pa sve dobro izmijesati.
-
3
/slika/2109239/
Tijesto tanko razvaljati (pola cm
ili manje), pa casom ili modlicom vaditi krugove. Posto je tijesto
elasticno, krugovi ce se malo skupiti.
Ostatak tijesta premijesiti, pa opet vaditi krugove, i tako dok ne potrosite svo tijesto.
-
4
/slika/2109241/
Krugove malo razvaljati da postanu elipse, pa na svaki staviti malo smjese sa feta sirom.
-
5
/slika/2109243/
Svaki krug preklopiti, dobro
prstima pritisnuti krajeve pa redati u tepsiju/pleh oblozen papirom za
pecenje. Malo razmaknuti, jer nadodju dok se peku.
-
6
/slika/2109245/
Pogacice premazati zumancem, pa po zelji posuti curukotom, susamom, lanom...
Peci na 200°C 10-15 minuta, dok ne porumene.
Izvor:
coolinarika.com
0 comments:
Objavi komentar