ponedjeljak, 2. veljače 2015.

ČOKOLADNE LEDENE KOCKE

Čokoladne-ledene-kocke

Sastojci:
Za koru:
5 jaja
5 kašika šećera
50 g putera
5 kašika brašna
1 prašak za pecivo
2 kašike kakaoa
50 g rendane čokolade
 
Za sirup:
3 dl vode
300 g šećera
 
Za fil:
1/2 l mlijeka
6 kašika šećera
5 kašika gustina
200 g putera
200 g čokolade
 
Za glazuru:
100 g čokolade
3 kašike ulja
 
Priprema:
Kora:
1. Umutiti žumanjke sa 3 kašike šećera i puterom.
2. Posebno umutiti bjelanjke sa 2 kašike šećera.
3. Sjediniti šam od bjelanjaka sa smjesom od žumanjaka pa dodati brašno, prašak za pecivo, kakao i rendanu čokoladu te polako promiješati varjačom.
4. Tepsiju obložiti papirom za pečenje i sipati u nju pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ˚C dok ne porumeni.
5. Posebno ušpinovati šećer i vodu da bi se dobio sirup za prelivanje kore. Mlaku koru preliti ohlađenim sirupom.
Fil:
1. U šerpu sipati 4 dl mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko sa gustinom pa dodati u ključalo mlijeko i kuhati dok se ne zgusne.
3. Puter pjenasto umutiti pa dodati u ohlađeni fil i umutiti mikserom. Na kraju dodati otopljenu čokoladu i dobro izmiješati.
Finalni postupak:
1. Natopljenu koru ravnomjerno premazati filom.
2. Čokoladu ostavljenu za glazuru rastopiti sa malo ulja i preliti fil. Ostaviti kolač u frižideru da se stegne, a zatim ga isjeći na kocke.
Izvor: bazarika.com

0 comments: