Indijski punjeni hleb iz tiganja (Panfried Paranthas)
Za ovaj hleb vam treba:
- 250 grama brašna (ja sam koristila speltino, možete i pšenično integralno)
- oko pola čaše od kiselog mleka obične vode (morate sami da procenite dok mesite)
- kašičica soli
- 3 cveta karfiola
- pola veze peršuna
- malo fete (oko 100 grama)
- začini: kari, đumbir, biber
- puter za tiganj
So nisam dodavala u fil jer je feta slana. Vi procenite da li treba soli u zavisnosti od vašeg miksa. Karfiol ne barite, samo ga svežeg usitnite u secku ili blenderu. Ali da ne napravite pastu, već da dobijete mrvice.
Testo sam umesila samo od brašna, soli i vode, tek da prestane da se lepi i da bude mekano. Izvaljala sam ga u rolnu i podelila na 8 delova kako bi dobila 4 parante, odnosno hlepčića.
Napravila sam loptice, a onda ih razvaljala oklagijom što tanje. Bitno je da budu iste veličine.
Punila sam ih filom, i rekla bih da sam ih prepunila, ali kao što ste do sada mogli da primetite – ja sam megaloman.
Svaku sam pokrila drugim delom testa i dobro pristisnula ivice.
Zagrejala sam tiganj i prvi ih pekla bez ulja. kada je jedna strana bila gotova, okrenula sam hlepčić i na njega stavila puter, a onda ih nekoliko puta okrenula, dok nisu postali braon. Zalivanje puterom nisam slikala, jer bi izgoreli sigurno. To sledeći put, kada budem imala pomoćnika u kući.
Ako zafali putera dok ih sve ne ispečete, dodajte još malo. Bitno je da puter ne izgori, zato se malo i dodaje. Da bi ubrzala stvar i da ne bi na kraju pekla poslednju parantu u crnom, izgorelom puteru, ja sam to radila u dva tiganja, na dve ploče. Multitasking.
Pre služenja možete da ih isečete na pola. Em lepše
izgledaju, em se tako lakše jedu. Služite ih uz šta god vam padne
napamet. A možete i da ih jedete same za sebe. Živele parante (ako se to
tako izgovara)!
Prijatno!
Izvor: hronokuhinja.rs
0 comments:
Objavi komentar