Iako vas izgledom nikad neće privući,
treba da znate da se čičoka danas sve više koristi. Možete je jesti
sirovu, kuvanu, pečenu, kiselu. Izuzetno će vam pomoći ako imate povišen
holesterol, ako vas muči dijabetes ili neko vaskularno obolenje. Zbog
svoje nutritivne vrednosti preporučuje se zdravim osobama kao preventiva
svih zdravstvenih tegoba.
...
Originalno objavljeno na stranici www.lepotaizdravlje.rs/zdravlje/lekovito-bilje-zdravlje/cicoka-je-lek-i-preventiva © Lepota i zdravlje
Originalno objavljeno na stranici www.lepotaizdravlje.rs/zdravlje/lekovito-bilje-zdravlje/cicoka-je-lek-i-preventiva © Lepota i zdravlje
Ne postoji osoba kojoj se ne preporučuje čičoka. Izuzetno je hranljiva, bogata je vitaminima i mineralima a ima malu energetsku vrednost.
Najlakši način da pripremite čičoku je taj da je dobro
operete, očistite i narendate. Možete da je isečete i na sitne rezance
pa kao takva može da posluži i kao dodatak salatama i drugim jelima. Možete je servirati umesto grickalica, svima će se dopasti zbog svog ukusa.
Kad potrošite teglu bilo koje kisele salate, krastavac ili
paprika su idealni, nemojte prosipati kiselu tečnost. U nju ubacite
kolutove isečene čičoke. Već posle desetak minuta imaćete na stolu novu
kiselu zdravu salatu. Tako pripremljena salata od čičoka može da stoji dve nedelje u frižideru.
Čičoka je već odavno poznata kao lek, a sve
više se traži ne samo zbog svoje nutritivne vrednosoti nego i zbog
cene. Veoma je povoljna s obzirom na to kakve sve blagodeti nam donosi.
Zdrava hrana i pravilna ishrana gotovo uvek podrazumevaju čičoku zato što je njen glavni sastojak inulin. Inulin je probiotik koji stimuliše razvoj bakterija koje blagotvorno utiču na naše zdravlje. Ove bakterije uništavaju štetne mikroorganizme iz crevne flore, sprečavaju crevne infekcije, pomažu kod opstipacije. Iz svega navedenog da se zaključiti da čičoka pomažu u prevenciji raka debelog creva.
Inulin iz čičoke normalizuje nivo triglicerida i holesterola u krvi, pa tako sprečava nastanak kardiovaskularnih oboljenja.
Upotreba čičoke bar tri puta nedeljno smanjiće masne naslage koje nas muče a samim tim i višak kilograma.
Pored toga, čičoka jača imunitet, zbog velike količine vitamina i minerala.
Čičoka u sebi sadrži fosfor, kalcijum i kalijum. Kalijum utiče na pravilan rad mišića, pre svega srca, reguliše vodu u organizmu, zato je dobro jesti čičoku. Fosfor i kalcijum su veoma važni u organizmu jer utiču na zdravlje zuba i zdravlje kostiju uopšte.
Čičoka u sebi sadrži fosfor, kalcijum i kalijum. Kalijum utiče na pravilan rad mišića, pre svega srca, reguliše vodu u organizmu, zato je dobro jesti čičoku. Fosfor i kalcijum su veoma važni u organizmu jer utiču na zdravlje zuba i zdravlje kostiju uopšte.
Čičoka sadrži vitamine grupe B, vitamin C, vitamin D i provitamin A, zatim magnezijum, gvožđe.
Takođe, treba naglasiti da je čičoka odličan izvor esencijalnih aminokiselina koje organizam sam ne proizvodi.
Čorba od čičokeTreba da je jedu svi koje muči dijabetes, kardiovaskularna obolenja ili bilo koja crevna infekcija.
U 1,5 litara ključale vode ubaciti 300 grama očišćene i
iseckane čičoke. Kuvati dok ne omekša. U čorbu možete da ubacite 1-2
šargarepe i pola celera. Po ukusu, dodati začinsko bilje i so.
Izvor: lepotaizdravlje.rs
0 comments:
Objavi komentar