utorak, 13. siječnja 2015.

STARINSKI VOĆNI KOLAČ

Jedan od onih kolača koji vas mirisom i izgledom podsjete na djetinjstvo i maminu kuhinju. Na coolinarici ima  puno verzija ovog recepta, ali ja ipak pišem svoju, jer sam ga  do prije par mjeseci radila od oka, ili na žlice. I nakon par isprobavanja došla sam do svoje savršene mjere, tako da  mi napokon svaki put isto ispadne :)) P.S. napisala sam vam recept i za svoj fini nadjev od višanja :)

Sastojci

  • Biskvit

  •  4 jaja
  •  150 g šećera
  •  1 vanilija šećer bourbon
  •   korica limuna
  •  100 ml ulja
  •  150 ml mlijeka
  •  120 g oštrog brašna
  •  120 g glatkog brašna
  •  1 prašak za pecivo
  • Nadjev od jabuka

  •  1 kg jabuka
  •  50 g grožđica
  •  70 g šećera
  •  1 vanilija šećer bourbon
  •   žlica arome vanilije + ruma
  •  žličica cimeta
  •  50 g mljevenih orašastih plodova ili krušnih mrvica
  •   korica limuna + sok za jabuke
  • Nadjev od višanja

  •  340 g višanja iz staklenke
  •  150 ml soka od višanja
  •  70 g šećera
  •  2 žlice gustina
  •  1 vanilija šećer bourbon

Priprema

Težina:
Jednostavno
  1. 1

    Biskvit:

    Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Pravokutni kalup namastite i pobrašnite. Jaja i obje vrste šećera izmiksajte u pjenastu smjesu. Polako dodajte ulje, zatim mlijeko. Obje vrste brašna i prašak za pecivo prosijte i promiješajte, pa ga postepeno dodajte smjesi od jaja. Polovicu smjese izlijte u kalup, pa pecite 10 minuta. Po gotovo pečenom tijestu rasporedite nadjev od voća, zagladite, pa prelijte ostatkom biskvita. Pecite još 20 minuta, provjerite čačkalicom da li je kolač pečen.
  2. 2

    Nadjev od jabuka:

    Jabuke naribajte, pa ih prebacite u lonac i nakapajte limunovim sokom. Dodajte im redom sve sastojke, pa ih dinstajte dok ne omekšaju i izgube tekućinu.
  3. 3

    Nadjev od višanja:

    Višnje ocijedite, sačuvajte 150 ml soka. Odvojite 3-4 žličice soka, pa u njima razmutite gustin. Preostalom soku dodajte obje vrste šećera pa ga stavite na vatru da zakuha. Dodajte mu razmućeni gustin, pa miješajte dok se ne zgusne. Maknite s vatre pa smjesi dodajte višnje.

         Izvor: coolinarika.com

0 comments: