Jedan od onih kolača koji vas mirisom i izgledom
podsjete na djetinjstvo i maminu kuhinju. Na coolinarici ima puno
verzija ovog recepta, ali ja ipak pišem svoju, jer sam ga do prije par
mjeseci radila od oka, ili na žlice. I nakon par isprobavanja došla sam
do svoje savršene mjere, tako da mi napokon svaki put isto ispadne :))
P.S. napisala sam vam recept i za svoj fini nadjev od višanja :)
Sastojci
Biskvit
-
4
jaja
-
150 g
šećera
-
1
vanilija šećer bourbon
-
korica limuna
-
100 ml
ulja
-
150 ml
mlijeka
-
120 g
oštrog brašna
-
120 g
glatkog brašna
-
1
prašak za pecivo
Nadjev od jabuka
-
1 kg
jabuka
-
50 g
grožđica
-
70 g
šećera
-
1
vanilija šećer bourbon
-
žlica
arome vanilije + ruma
-
žličica
cimeta
-
50 g
mljevenih orašastih plodova ili krušnih mrvica
-
korica limuna + sok za jabuke
Nadjev od višanja
-
340 g
višanja iz staklenke
-
150 ml
soka od višanja
-
70 g
šećera
-
2 žlice
gustina
-
1
vanilija šećer bourbon
Priprema
- Težina:
- Jednostavno
-
1
Biskvit:
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Pravokutni kalup namastite i
pobrašnite. Jaja i obje vrste šećera izmiksajte u pjenastu smjesu.
Polako dodajte ulje, zatim mlijeko. Obje vrste brašna i prašak za pecivo
prosijte i promiješajte, pa ga postepeno dodajte smjesi od jaja.
Polovicu smjese izlijte u kalup, pa pecite 10 minuta. Po gotovo pečenom
tijestu rasporedite nadjev od voća, zagladite, pa prelijte ostatkom
biskvita. Pecite još 20 minuta, provjerite čačkalicom da li je kolač
pečen.
-
2
Nadjev od jabuka:
Jabuke naribajte, pa ih prebacite u lonac i nakapajte limunovim
sokom. Dodajte im redom sve sastojke, pa ih dinstajte dok ne omekšaju i
izgube tekućinu.
-
3
Nadjev od višanja:
Višnje ocijedite, sačuvajte 150 ml soka. Odvojite 3-4 žličice soka,
pa u njima razmutite gustin. Preostalom soku dodajte obje vrste šećera
pa ga stavite na vatru da zakuha. Dodajte mu razmućeni gustin, pa
miješajte dok se ne zgusne. Maknite s vatre pa smjesi dodajte višnje.
0 comments:
Objavi komentar