petak, 16. siječnja 2015.

GRČKI GRIZ KOLAČ

Volim kada isprobam neki novi kolač, oduševim se ukusom i zatražim recept,  a onda se ispostavi da je u pitanju jeftin i veoma jednostavan desert :)) Ovaj aromatični kolač sam jela na moru i mnogo mi se dopao. Ne peče se, brzo se priprema a potrebne sastojke sigurno uvek imate u kući. Za ljubitelje orijentalnih, slatkih i pomalo vlažnih poslastica, prava stvar! ;)

Grčki griz kolač

Sastojci

  •  50 gr maslaca
  •  50 ml ulja
  •  200 gr pšeničnog griza
  •  400 ml vode
  •  300 gr šećera
  •  1 kesica (10 gr) vanilin šećera
  •  10 gr cimeta*
  •   za čokoladnu glazuru* :
  •  100 gr čokolade
  •  30 gr maslaca
  •  50 ml mleka

Priprema

Težina:
Jednostavno
  1. 1
    U jednu šerpu staviti vodu, šećer, vanilin šećer i cimet. Staviti na šporet na laganu vatru da se kuva, a kad počne da vri ostaviti 5 minuta pa skloniti sa vatre.
  2. 2
    U drugu šerpu staviti maslac i ulje, pa na laganu vatru, a kada se istope i ugreju, staviti griz, stalno dobro mešati žicom ili varjačom dok griz ne dobije žućkastu boju, pazite da ne zagori.
  3. 3 Grčki griz kolač - priprema /slika/1976965/
    Kada dobije boju, dodati šerbet iz prve šerpe, dobro promešati da se sjedini i kuvati sve zajedno na laganoj vatri još dve, tri minute da se lepo poveže.
    Izliti u manji pleh (20x25) a kada se prohladi staviti čokoladnu glazuru.
    * Kod ovakvih, nepečenih kolača, pleh se može premazati mrvicom ulja, pa će se kolači prilikom sečenja i serviranja lakše vaditi iz pleha :)

  4. 4
    Za čokoladnu glazuru, u činijicu staviti čokoladu izlomljenu na kockice, maslac i mleko pa otopiti u mikrotalasnoj ili na pari (ja stavim na manju šerpicu sa vodom pa sve na laganu vatru i mešam dok se lepo ne sjedini). Kada se glazura prohladi, preliti preko kolača.
    Ostaviti da se dobro ohladi, najbolje da prenoći u frižideru.

    ....................................................................

    * U originalni recept je išlo 20 gr cimeta, meni se to učinilo kao previše pa sam stavila 10 gr i to je sasvim dovoljno.
    * Može se staviti klasična čokoladna glazura, tako što se otopi 100 gr čokolade i 3 kašike ulja, ali ja za kolače ovakvog tipa, koji se serviraju sa viljuškicom ;) više volim ovakvu, mekšu čokoladnu glazuru :)

Posluživanje

Ovo je kolač koji stajanjem postaje još bolji jer ostaje vlažan i posle nekoliko dana. Veoma brzo i jednostavno se pravi a pogodan je i za dane posta, ukoliko se umesto maslaca upotrebi margarin.
Izvor: coolinarika.com

0 comments: