Sastojci
- 2oo gr secera
- 250 gr rijetkog pekmaza od jabuka
- 100gr omeksanog maslaca
- 100ml ulja
- 250 gr kiselog vrhnja,kajmaka-masnijeg
- 600 gr brasna
- 1 prasak za pecivo
Priprema
- Težina:
-
1
U vecu zdjelu sastavite sve sastojke,sem brasna i praska za pecivo koje prosijete zajedno.
Sastojke izmjesajte zicom pa postepeno dodajite brasno i mjesite tijesto.
Pleh od rerne oblozite papirom,rernu zagrijete na 180°C.
Od tijesta otkidajte loptice velicine mandarine,ili vece po zelji,medu dlanovima oblikujte loptice prebacite ih na grubu stranu ribeza i lagano stisnite da ostane otisak na gurabiji.
Redajte u pleh malo razmaknute i na vrh utisnite 1/4 oraha ili pola po zelji.Umjesto oraha mozete utisnuti i kocku secera:))ili ne morate ni jedno ni drugo.Pecete oko 15 min.dok lagano ne porumene!
Posluživanje
Sredina je fino mekana i mirisna,ako zelite da je okolo malo hrskavija mozete je peci koji min.vise..Posluzite klasicnu Bosansku gurabiju:))
coolinarika.com
0 comments:
Objavi komentar