subota, 6. prosinca 2014.

AJŠINE GURABIJE OD PEKMEZA


Sastojci

  •  2oo gr secera
  •  250 gr rijetkog pekmaza od jabuka
  •  100gr omeksanog maslaca
  •  100ml ulja
  •  250 gr kiselog vrhnja,kajmaka-masnijeg
  •  600 gr brasna
  •  1 prasak za pecivo

Priprema

Težina:
Jednostavno
  1. 1
    U vecu zdjelu sastavite sve sastojke,sem brasna i praska za pecivo koje prosijete zajedno.
    Sastojke izmjesajte zicom pa postepeno dodajite brasno i mjesite tijesto.
    Pleh od rerne oblozite papirom,rernu zagrijete na 180°C.
    Od tijesta otkidajte loptice velicine mandarine,ili vece po zelji,medu dlanovima oblikujte loptice prebacite ih na grubu stranu ribeza i lagano stisnite da ostane otisak na gurabiji.
    Redajte u pleh malo razmaknute i na vrh utisnite 1/4 oraha ili pola po zelji.Umjesto oraha mozete utisnuti i kocku secera:))ili ne morate ni jedno ni drugo.Pecete oko 15 min.dok lagano ne porumene!

Posluživanje

Sredina je fino mekana i mirisna,ako zelite da je okolo malo hrskavija mozete je peci koji min.vise..
Posluzite klasicnu Bosansku gurabiju:))
coolinarika.com

0 comments: