petak, 16. siječnja 2015.

MAJČINA PITA OD JABUKA

Ovaj recept zapravo potječe još od moje bake.. tko zna koliko je star.. ona stalno spravlja pite raznih varijacija, ali uvijek sa istim tijestom – tijesto je prhko, zahvaljujući domaćoj masti, koja mu daje onaj fini starinski "štih".

majčina pita od jabuka2

Sastojci

  • tijesto

  •  600 g oštrog brašna
  •  200 g šećera (sameljite ga u prah…)
  •  1 paketić praška za pecivo (ili žličica sode bikarbone!)
  •  2 umućena žumanca
  •  2 žlice kiselog vrhnja
  •  120 g nerastopljene masti
  •  po potrebi, mlijeka
  • fil od jabuka

  •  oko 2,5kg jabuka
  •  2 paketića vanilin šećera
  •  malo cimeta, klinčića i đumbira
  •  1 žlica čokolade u prahu
  •  par žlica krušnih (ili biskvitnih) mrvica
  •  oko 100 - 150 g šećera (po želji)
  •  4 bjelanca (čvrst snijeg)

Priprema

  1. 1
    Od navedenih sastojaka umijesiti tijesto i ostaviti da malo odstoji.
  2. 2
    Za fil jabuke oguliti, naribati i staviti u duboku zdjelu na laganu vatru, te pirjati dok ne porumene i omekšaju (jabuke same puste sok, tako da netreba nadolijevati vode).
  3. 3
    Pustiti jabuke da se ohlade i odliti višak tekućine (!) – popijte je :-) Zatim dodati vanilin šećere, cimet, klinčić, đumbir, čokoladu u prahu, krušne mrvice i šećer, te na kraju lagano umiješati čvrsti snijeg od bjelanaca.
  4. 4
    Razvaljati polovicu tijesta te staviti na namaštenu i pobrašnjenu tepsiju (onu najveću), rasporediti nadjev, te pokriti drugim dijelom tijesta.
  5. 5
    Vilicom “probušiti” tijesto na par mjesta, tek toliko da bi imalo zraka prilikom pečenja.
  6. 6
    Lagano premazati uljem i staviti u zagrijanu pećnicu (190*C) i peći sve dok ne dobije lijepu smeđkastu boju (ovisi ako želite jače ili slabije pečenu pitu..).
  7. 7
    Izvaditi iz pećnice i hladnu posipati šećerom u prahu (po želji).
  8. Možete je i zamrznuti, a iz zamrzivača ravno u pećnicu. Naravno, produžuje se vrijeme pečenja… i pečenu možete zamrznuti! Dobro hermetički zatvorenu (u vrećicama za zamrzavanje) i u većim komadima, pa je odmrznete u MW, malko prohladite i narežete na kockice/šnitice :-) 

0 comments: