Ovaj recept zapravo potječe još od moje bake.. tko zna
koliko je star.. ona stalno spravlja pite raznih varijacija, ali uvijek
sa istim tijestom – tijesto je prhko, zahvaljujući domaćoj masti, koja
mu daje onaj fini starinski "štih".
Sastojci
tijesto
-
600 g
oštrog brašna
-
200 g
šećera (sameljite ga u prah…)
-
1 paketić
praška za pecivo (ili žličica sode bikarbone!)
-
2 umućena
žumanca
-
2 žlice
kiselog vrhnja
-
120 g
nerastopljene masti
-
po potrebi,
mlijeka
fil od jabuka
-
oko 2,5kg
jabuka
-
2 paketića
vanilin šećera
-
malo
cimeta, klinčića i đumbira
-
1 žlica
čokolade u prahu
-
par žlica
krušnih (ili biskvitnih) mrvica
-
oko 100 - 150 g
šećera (po želji)
-
4
bjelanca (čvrst snijeg)
Priprema
-
1
Od navedenih sastojaka umijesiti tijesto i ostaviti da malo odstoji.
-
2
Za fil jabuke oguliti, naribati i
staviti u duboku zdjelu na laganu vatru, te pirjati dok ne porumene i
omekšaju (jabuke same puste sok, tako da netreba nadolijevati vode).
-
3
Pustiti jabuke da se ohlade i odliti
višak tekućine (!) – popijte je :-) Zatim dodati vanilin šećere, cimet,
klinčić, đumbir, čokoladu u prahu, krušne mrvice i šećer, te na kraju
lagano umiješati čvrsti snijeg od bjelanaca.
-
4
Razvaljati polovicu tijesta te
staviti na namaštenu i pobrašnjenu tepsiju (onu najveću), rasporediti
nadjev, te pokriti drugim dijelom tijesta.
-
5
Vilicom “probušiti” tijesto na par mjesta, tek toliko da bi imalo zraka prilikom pečenja.
-
6
Lagano premazati uljem i staviti u
zagrijanu pećnicu (190*C) i peći sve dok ne dobije lijepu smeđkastu boju
(ovisi ako želite jače ili slabije pečenu pitu..).
-
7
Izvaditi iz pećnice i hladnu posipati šećerom u prahu (po želji).
-
Možete je i zamrznuti, a iz
zamrzivača ravno u pećnicu. Naravno, produžuje se vrijeme pečenja… i
pečenu možete zamrznuti! Dobro hermetički zatvorenu (u vrećicama za
zamrzavanje) i u većim komadima, pa je odmrznete u MW, malko prohladite i
narežete na kockice/šnitice :-)
0 comments:
Objavi komentar