Problem koji brojne početnike u
kuhinji dovodi do odustajanja u pripremi kolača je njihov loš ishod.
Naime, često se događa da iako recept pratite u cjelosti, nakon pečenja
rezultat nije zadovoljavajući nego potpuna katastrofa. Otkrivamo
najčešće greške zbog kojih vam vaši kolači ne uspijevaju.
1. Umjesto praška za pecivo koristite sodu bikarbonu i obrnuto
Prašak za pecivo je napravljen od sode
bikarbone, no njihova struktura i tekstura je posve različita kao i
učinak koji imaju u pojedinim receptima. Soda bikarbona samo reaguje i
proizvodi ugljenik dioksid kada je pomiješana s kiselim sastojcima poput
čokolade, jogurta, kiselog mlijeka ili sirćeta. Prašak za pecivo pak
proizvodi ugljenik dioksid kada se pomiješa s vodom.
2. Izbjegavanje prosijavanja suvih sastojaka
U brojnim receptima naznačeno je kako
suve sastojke treba prosijati prije dodavanja u smjesu, no brojni ga
preskaču. Ovaj korak je važan jer prosijavanjem brašna uklanjamo moguće
grudvice u tijestu, dok prosijavanje praška za pecivo osigurava da se na
površini kolača ne stvaraju rupice.
3. Otvarate vrata rerne za vrijeme pečenja
Otvaranjem vrata rerne dolazi do
puštanja topline vani koja uzrokuje propast kolača. To se događa jer
smjesa u sredini ostaje svježa i potrebno joj je tačno naznačeno vrijeme
da se cijela pretvori u željenu teksturu. Puštanjem topline dolazi do
istiskivanja toplog vazduha iz smjese i ona pada. Ovo pravilo se posebno
odnosi na kolače i biskvite bez brašna.
4. Predugo miješate tijesto
U posljednje vrijeme sve više se koriste
automatizirane miješalice čijim pak opcijama treba ovladati prije
negoli se upustite u njihovo korištenje. Presnažno promiješano tijesto
stvoriće mjehuriće vazduha koji će nakon pečenja samo splasnuti. Pravilo
je da šećer i maslac trpe snažno miksanje dok druge sastojke valja
umiješati ručno.
5. Zaboravljate protresti kalup s tijestom
Posebno naznačeno u gotovo svakom
receptu je savjet da tijesto nakon što ga izlijete u kalup protresete,
brojni ovo izbjegavaju, a za posljedicu dobiju površinu kolača koja je
neravna. Ovaj savjet je vrijedan jer treskanjem tijesta, posebno onog
koje je debelo i ljepljivo, istjerujete mjehuriće vazduha, što
spriječava da kolač splasne i ostane s rupom u sredini.
6. Bjelanca naglo dodajete u smjesu miksanjem
Greška koju brojni rade u nastojanju da
što prije završe s pripremom kolača je naglo dodavanje umućenih
bjelanaca u smjesu. Naime na ovaj način bjelanca postaju vodenasta, gube
pjenastu strukturu, zbog čega tijesto nakon pečenja u sredini ostaje
vlažno i svježe. Bjelanca treba u smjesu dodavati kašikom malo po malo
na samom početku i potom nježno umiješati ostatak.
7. Predugo ostavljate žumanca i šećer bez miješanja
Brojni recepti za torte započinju prvim
korakom miksanja žumanaca sa šećerom, no posve lagan poduhvat već u
startu može prouzrokovati lošu teksturu biskvita. Naime šećer se veže sa
žumancima i stvaraju se kristali koje je teško izmiksati i pretvoriti u
glatku teksturu, pa se svi naredni sastojci teško vežu u homogenu
smjesu.
Izvor: http://zenskiportal.me
0 comments:
Objavi komentar