Obično radim samo crne čupavce, ali kako volim eksperimentirati, pitala sam se kakvi bi bili bijeli…
Sastojci
ZA BISKVIT
-
300 gr
brašna
-
250 gr
šećera
-
50 gr
maslaca (sobne temperature)
-
10
žlica mlijeka
-
4
jaja
-
1
prašak za pecivo
ZA CRNU "KUPKU"
-
125 gr
maslaca
-
125 gr
šećera
-
125 ml
mlijeka
-
100 gr
čokolade za kuhanje
ZA BIJELU "KUPKU"
-
125 gr
maslaca
-
125 gr
šećera
-
100 ml
mlijeka
-
100 gr
bijele čokolade
-
50 ml
vrhnja za šlag
*I JOŠ...*
-
cca 300 gr
kokosa
Priprema
-
BISKVIT
-
1
Odvojiti žutanjke od bjelanjaka.
-
2
Pomiješati brašno i pp.
-
3
Žutanjke miješati sa 200 gr šećera i sa maslacem dok ne dobijemo jednoličnu svijetlu smjesu.
-
4
Stalno miksajući dodavati žlicu po žlicu mlijeka, a zatim i malo po malo brašno sa pp.
-
5
Uključiti pećnicu na 190.
-
6
Od bjelanjaka napraviti čvrsti snijeg, pred kraj dodati 50 gr šećera.
-
7
Kuhačom lagano umiješati snijeg u tijesto, bolje malo po malo nego sve odjednom.
-
8
Namastiti kalup za kolače, uliti tijesto, poravnati ga i peći cca 30 minuta.
-
9
Ostaviti da se ohladi, pa izrezati na kockice željene veličine.
-
ZA “KUPKE”
-
1
U jednu zdjelicu staviti na komadiće
nakidanu tamnu čokoladu, šećer i mlijeko, a u drugu na komadiće
nakidanu bijelu čokoladu, šećer, vrhnje i mlijeko. Zagrijavati na
laganoj vatri uz često miješanje.
-
2
Kada dobijemo jednoličnu smjesu, u
svaku zdjelicu dodati 125 gr mekanog maslaca, mješamo dok se ne otopi,
kratko prokuhamo i ostavimo da se malo ohladi.
-
POSTUPAK
-
Kockice biskvita umočimo prvo u
čokoladu, a zatim uvaljamo u kokos. Slažemo na tacnu i stavimo u
frižider, da se ohlade i stisnu.
-
NAPOMENA
Ja sam za bijele čupavce skidala tanki gornji i donji sloj biskvita, jer
je malo tamniji – u suprotnom ne bi ispali svjetli. Zbog toga su upili
više tekućine pa su malo “mokriji”. A bijela “kupka” je bila i malo
rjeđa, mislim da ću drugi put umjesto 100 ml mlijeka i 50 ml vrhnja
staviti 125 ml vrhnja.
0 comments:
Objavi komentar