utorak, 13. siječnja 2015.

BIJELI ČUPAVCI

Obično radim samo crne čupavce, ali kako volim eksperimentirati, pitala sam se kakvi bi bili bijeli…

Čupavci

Sastojci

  • ZA BISKVIT

  •  300 gr brašna
  •  250 gr šećera
  •  50 gr maslaca (sobne temperature)
  •  10 žlica mlijeka
  •  4 jaja
  •  1 prašak za pecivo
  • ZA CRNU "KUPKU"

  •  125 gr maslaca
  •  125 gr šećera
  •  125 ml mlijeka
  •  100 gr čokolade za kuhanje
  • ZA BIJELU "KUPKU"

  •  125 gr maslaca
  •  125 gr šećera
  •  100 ml mlijeka
  •  100 gr bijele čokolade
  •  50 ml vrhnja za šlag
  • *I JOŠ...*

  •  cca 300 gr kokosa

Priprema

  1. BISKVIT
  2. 1
    Odvojiti žutanjke od bjelanjaka.
  3. 2
    Pomiješati brašno i pp.
  4. 3
    Žutanjke miješati sa 200 gr šećera i sa maslacem dok ne dobijemo jednoličnu svijetlu smjesu.
  5. 4
    Stalno miksajući dodavati žlicu po žlicu mlijeka, a zatim i malo po malo brašno sa pp.
  6. 5
    Uključiti pećnicu na 190.
  7. 6
    Od bjelanjaka napraviti čvrsti snijeg, pred kraj dodati 50 gr šećera.
  8. 7
    Kuhačom lagano umiješati snijeg u tijesto, bolje malo po malo nego sve odjednom.
  9. 8
    Namastiti kalup za kolače, uliti tijesto, poravnati ga i peći cca 30 minuta.
  10. 9
    Ostaviti da se ohladi, pa izrezati na kockice željene veličine.
  11. ZA “KUPKE”
  12. 1
    U jednu zdjelicu staviti na komadiće nakidanu tamnu čokoladu, šećer i mlijeko, a u drugu na komadiće nakidanu bijelu čokoladu, šećer, vrhnje i mlijeko. Zagrijavati na laganoj vatri uz često miješanje.
  13. 2
    Kada dobijemo jednoličnu smjesu, u svaku zdjelicu dodati 125 gr mekanog maslaca, mješamo dok se ne otopi, kratko prokuhamo i ostavimo da se malo ohladi.
  14. POSTUPAK
  15. Kockice biskvita umočimo prvo u čokoladu, a zatim uvaljamo u kokos. Slažemo na tacnu i stavimo u frižider, da se ohlade i stisnu.
  16. NAPOMENA
    Ja sam za bijele čupavce skidala tanki gornji i donji sloj biskvita, jer je malo tamniji – u suprotnom ne bi ispali svjetli. Zbog toga su upili više tekućine pa su malo “mokriji”. A bijela “kupka” je bila i malo rjeđa, mislim da ću drugi put umjesto 100 ml mlijeka i 50 ml vrhnja staviti 125 ml vrhnja. 

0 comments: