Sastojci:
2l mleka
700 gr. šećera
200 gr. oraha
125 gr. putera
oblande - veliko pakovanje
Priprema:
U šerpu sipati 2l mleka i dodati 700 gr. šećera. Kuvati na tihoj vatri
uz povremeno mešanje. Dok provri, uključite ringlu. Posle smanjite
temperaturu tako da masa blago ključa. Budite strpljivi jer proces
kuvanja karamela traje dugo, ako povećate temperaturu karamel će
zagoreti. Zgodno je kuvati ga u šerpi većeg prečnika jer se tada lakše
odredi kada je postignuta željena gustina. Ipak, pazite da ne preterate
sa gustinom jer se u tom slučaju fil ušećeri prilikom hlađenja.
Karamel je gotov kada se količina drastično smanji, masa zgusne i
dobije lepu karamel boju. Sklonite sa šporeta i u vruće dodajte oko 200
gr. oraha i 125 gr. putera, sve lepo izmešati da se puter otopi i dobije
ujednačena masa.
Toplim karamelom filovati veliko pakovanje oblandi, pokriti ih papirom i
pritisnuti teškim predmetom. Ostaviti da odstoje nekoliko sati.
Oblande iseći na željene oblike i servirati.
0 comments:
Objavi komentar