nedjelja, 11. siječnja 2015.

KARAMEL OBLANDE

Sastojci:

 

 2l mleka

 700 gr. šećera

 200 gr. oraha

 125 gr. putera

 oblande - veliko pakovanje

Priprema:

 U šerpu sipati 2l mleka i dodati 700 gr. šećera. Kuvati na tihoj vatri uz povremeno mešanje. Dok provri, uključite ringlu. Posle smanjite temperaturu tako da masa blago ključa. Budite strpljivi jer proces kuvanja karamela traje dugo, ako povećate temperaturu karamel će zagoreti. Zgodno je kuvati ga u šerpi većeg prečnika jer se tada lakše odredi kada je postignuta željena gustina. Ipak, pazite da ne preterate sa gustinom jer se u tom slučaju fil ušećeri prilikom hlađenja.

 

 Karamel je gotov kada se količina drastično smanji, masa zgusne i dobije lepu karamel boju. Sklonite sa šporeta i u vruće dodajte oko 200 gr. oraha i 125 gr. putera, sve lepo izmešati da se puter otopi i dobije ujednačena masa.

 

 Toplim karamelom filovati veliko pakovanje oblandi, pokriti ih papirom i pritisnuti teškim predmetom. Ostaviti da odstoje nekoliko sati.


 Oblande iseći na željene oblike i servirati.

Izvor:  receptizakolace.rs

0 comments: