petak, 9. siječnja 2015.

STRACCIATELLA TORTA

Nakon dužeg vremena evo jednog recepta za predivnu  italijansku tortu.Prava poslastica za sve slatkoljupce,probajte! ;)

Stracciatella torta :D

Sastojci

Broj osoba:
4 osobe
  •  Kora: 6 bjelanjaka
  •   150 g šećera
  •   200 g crne čokolade (70 % kakoa)
  •   150 g mljevenih oraha
  •  Fil: 500 ml slatke pavlake
  •   500 g krem sira (najbolje kvarka)
  •   50 g šećera
  •   150 g tamne čokolade
  •  2 šlag kreme od čokolade za premazivanje

Priprema

Vrijeme pripreme:
100 min
Težina:
Jednostavno
  1. 1
    Ukjlučiti rernu da se zagrije na 250 stepeni.Prvo dobro umutiti bjelanjke,a zatim dodati šećer i  ponovo dobro umutiti.Otopiti čokoladu i ostaviti da se hladi.Toplu čokoladu(ne vruću) dodati bjelancima,zajedno sa mljevenim orasima i sve  umutiti mikserom.Staviti koru da se peče 10 min. na 200 stepeni,pa oko pola sata na 180 st.
  2. 2
    U dobro izmućenu slatku pavlaku dodati sir i šećer,sve izmiješati,a zatim dodati krupno sječene komade čokolade,te sve promiješati pjenjačom (da bi ostali malo krupniji komadi čokolade).
  3. 3
    Umućene šlag kreme od čokolade premazati preko torte i po želji ukrasiti.

Posluživanje

Odlično se slaže uz kafu (tako mam kaže,s obzirom na to da kafu ne pijem :D ),ali nećete pogriješiti ni sa dobrim crnim vinom ili kakaom.Uživajte! :D
Izvor: coolinarika.com

0 comments: