
Dobar je prilog kao sos uz govedinu. Pomaže i kao lijek protiv glavobolje i kijavice, naročito ako se promiješa s jakim vinskim octom i duboko u nos udiše. Ako se hren stavi na upaljeno bolno mjesto izvlači upalu isto kao slačica. Kod glavobolje treba komadićem hrena dobro istrljati čelo i potiljak s vratnim žilama. To se ponavlja nekoliko dana. Ujedno treba hren udisati kroz nos. Ako na koži nastanu mjehuri, treba ih uljem mazati.
Hren je pored mnogih blagotvornih sredstava i sredstvo za svestrano čišćenje organizma. Uzima se 3—4 nedjelje u malim količinama. Hren jača probavne organe i čisti ih od sluzi, regulira probavu i uklanja zatvor stolice. Ovo staro domaće sredstvo odlično je protiv katara pluća, želuca i crijeva ako se uzima dulje vremena (70 dana) tri puta dnevno. Hren podražuje funkcioniranje raznih organa i pospješuje stvaranje potrebnih sokova. Svježe nariban hren upotpunjujeprehranu, osim toga je odličan lijek protiv bolesti, gihta,reumatizma, neuralgije, upale bubrega i jetra, žuči, mokraćnogmjehura, bolesti crijeva, bolesti živaca, suvišne kiseline, trovanja sa soli (ako se previše uzima). Sok od korijena hrena (jedna kavena žlica) uzima se u vodi ili u mlijeku kod upale gore navedenih bolesti. Mlijeko s hrenom je jedno sveobuhvatno sredstvo za čišćenje.
Izvor: priromed.com
0 comments:
Objavi komentar