utorak, 10. veljače 2015.

KOCKE S VIŠNJAMA I KREMOM OD VANILIJE

Evo i drugog kolača za koji su mi inspiracija bile višnje kao i za Cherry Delight. Iskreno,ovaj kolač je meni puno draži nego gore spomenuti,jer je nekako jači,konkretniji,ukusniji... Još pamtim taj okus u ustima koji mi pomalo liči na jedan sladoled kojeg sam tamanila kao mala:) dok je C.D. više za ljubitelje laganih,voćnih i osvježavajućih slastica. I još da napomenem-ova krema od vanilije mi je najbolja koju sam dosad napravila,i njoj odgovara ovaj gore opis:) Njaaam :D

Kocke s Višnjama i Kremom od Vanilije

Sastojci

  • BISKVIT X2:

  •  3 bjelanjka
  •  70g. šećera
  •  1/2 vrećice bourbon van.šećera
  •  korica od pola manjeg limuna
  •  30ml. ulja
  •  20ml. vode
  •  60g. brašna
  •  20g. gustina
  •  1 žličica praška za pecivo
  • KREMA OD VANILIJE:

  •  700ml. mlijeka
  •  100g. šećera
  •  6 žumanjaka
  •  2 vrećice pudinga od vanilije
  •  2 vrećice vanilin šećera
  •  1 žlica gustina
  •  150g. bijele čokolade
  •  150g. maslaca ili margarina
  •  1 velika žlica milerama ili kis.vrhnja
  • NADJEV OD VIŠANJA:

  •  250g. ocijeđenih višanja iz kompota
  •  sok od višanja iz kompota(da bude 500ml.tekućine)
  •  5-6 žlica šećera
  •  1 vrećica pudinga od maline
  •  1 žlica gustina
  •  1 žlica margarina(20-30g.)
  • DEKORACIJA/ZAVRŠNI SLOJ:

  •   *tučeno vrhnje
  •   *šlag pjena
  •   *tamna ili bijela čokoladna glazura...po želji:)

Priprema

Težina:
Srednje zahtjevno
  1. 1
    Prvo skuhajte kremu od vanilije:
    550ml. mlijeka stavite grijati na srednje jaku vatru. malo izradite šećer i žumanjke pjenjačom,pa im dodajte preostalih 150ml.mlijeka,vanilin šećer,vanilin puding i gustin. dobro promiješajte pjenjačom da smjesa ostane glatka.
  2. 2
    Kad mlijeko prokuha,dodajte nekoliko žlica vrelog mlijeka žumanjcima brzo miješajući. zatim skinite mlijeko s vatre,pa u vrlo tankom mlazu u njega ulijte smjesu sa žumanjcima,cijelo vrijeme miješajući.
  3. 3
    Sve skupa vratite kuhati na laganu vatru,stalno miješajte dok se ne skuha gusta krema.
    Kremu stavite u posudu za hlađenje,i dodajte bijelu čokoladu i 50g.maslaca. miješajte da se dodani sastojci otope.
  4. 4
    Pustite kremu da se hladi,i povremeno je promiješajte. za to vrijeme ispecite biskvit:
     Pomiješajte bjelanjke,šećer i bourbon vanilija šećer,i sve skupa istucite u snijeg. neka snijeg ostane mekan,dakle ne istući do kraja,treba ostati polučvrst,kao krema.
  5. 5
    Sada dodajte lim.koricu,ulje i vodu.malo promiješajte,pa u smjesu prosijte brašno skupa s gustinom i praškom za pecivo. dobro promiješajte,izlijte u pleh obložen papirom za pečenje(22x35cm),poravnajte i stavite peći na 200°C 10-ak min.
  6. 6
    Na isti način ispecite i drugi biskvit. biskvite malo prohladite,odlijepite papire,zakuhajte preljev(50ml.mlijeka,1 žlica šećera i 1 van.šećer),i kistom premažite oba biskvita.biskviti su tanki i sočni sami po sebi,tako da im ne treba veća količina preljeva,niti bi je mogli upiti.
  7. 7
    Sada skuhajte nadjev s višnjama:
    Višnje sameljite u kašu štapnim mikserom.dolijte soka iz kompota koliko je potrebno da dobijete 500ml.tekućine.
    U tu smjesu dodajte šećer,prašak za puding i gustin. kuhajte na srednje jakoj vatri miješajući dok ne dobijete gust fil. kad maknete s vatre dodajte žlicu margarina ili maslaca. promiješajte.
    kad se maslac otopi vrući nadjev prelijte preko prvog biskvita kojeg ste stavili u kalup.
    Dok se nadjev malo prohladi i stegne,dovršite kremu od vanilije.
  8. 8
    Dobro izradite mikserom samu kremu. sada dodajte 100g.margarina sobne temp.nakidanog na komadiće. opet dobro izradite mikserom najvećom brzinom nekoliko minuta. pred kraj dodajte mileram da se i on dobro izmiješa sa ostatkom kreme.

  9. 9
    Ako se nadjev od višanja dovoljno ohladio,preko njega premažite kremu,dobro poravnajte i poklopite drugim biskvitom,i lagano pritisnite.
  10. 10 Kocke s Višnjama i Kremom od Vanilije /slika/1017581/
    Kao završni sloj možete umutiti 2 šlag pjene s 200ml.mlijeka,i premazati kolač,a odlično bi odgovarala i glazura,tamna ili bijela,sljedeći put ću probati s jednom od te dvije.
  11. 11
    Ako kolač pravite u obliku torte promjera 26cm,kao ja možete napraviti ovako:mjere za biskvite i nadjev od višanja ostavite iste,a količinu kreme povećajte,ja sam radila od ovih mjera:
    1l.mlijeka
    180g.šećera
    6žumanjaka
    3 pudinga
    2 van.šećera
    200g. bijele čokolade
    200g.maslaca
    1 šlag pjena+100ml.mlijeka umjesto milerama.

    Ako napravite ovako torta će vam biti višlja i bogatija,a malo kreme će vam ostati viška,pa je možete iskoristiti za dekoriranje. kod mene je taj višak netragom nestao,i nije dočekao da bude upotrijebljen za tu svrhu :)))

Posluživanje

Ja sam kolač napravila ujutro,i malo načela navečer da  vidim kako "napreduje" :D krema se još nije bila stegla kako treba,biskviti nisu omekšali,ali je zato nakon 24h. kolač raaaj za nepce,pa svakako probajte pričekati toliko prije posluživanja:))
Izvor: coolinarika.com

0 comments: