Evo svečanih minjona, starinski kolačić nekih davnih vremena,
koji se pravio samo u Božićno vrijeme i služio po finim Bečkim
kavanama.
Tijesto: razdvojiti jaja, pa bjelanjke istući i postepeno dodavati šećer, pa kad je čvrst, dodati žutanjke, mješavinu brašna i kakaa, te lešnjake. Kalup veličine 35x20 obložiti masnim papirom, te izliti tijesto i peći ga na 180 st.C oko 15 minuta. Provjeriti da li je pečeno. Tijesto ohladiti. Tijesto premazati nadjevom, na dobro ohlađenu filu staviti čokoladnu glazuru, ili se poigrati pa raditi ovakve minjone. Modlom sam vadila okrugle oblike od pečenog tijesta i dok je još modla na tijestu napunila žličicon nadjev. Na dobro ohlađeno, koji mlazić čokoladne glazure i malo jestivog zlata, dočarat će Božični ugođaj.I još na kraju, za osjećaj hladne file može se dodati neki kemijski element, ne bi ga ni spominjala ni preporučila, meni je vrlo ugodan osjećaj sa par kapi limuna umješanih u filu, a i odlično se slaže s blagim okusom kokosa. Ako ne volite kokos, potražite ceres mast, ima i toga i potpuno je bez okusa.
Za tijesto potrebno je:
4 jaja
150 g šećera
200 g tostiranih i samljevenih lješnjaka
1 žlica brašna
3 žlice kakaa
Nadjev:
210 g kristal šećera
25 ml vode ili 4 jušne žlice
170 g kokosovog ulja, kokosove masti (ceres) ili jednostavno maslaca
Izvor: www.hercegovina.info
0 comments:
Objavi komentar