subota, 6. prosinca 2014.

ČOKOLADNI LEDENI VJETAR


Kolac koji je apsolutni favorit svim clanovima moje obitelji. Obavezan je na svim rodjendanima, proslavama i okupljanjima.

Sastojci

  • Kore

  •  9 bjelanjaka
  •  30 poravnatih zlica secera
  •  2 zlice brasna
  •  1 zlica octa
  •  prstohvat soli 
  • 1 zlica maraschina 
  • Krema: 
  •  9 zutanjaka 
  • 700 ml mlijeka
  •  10 zlica secera
  •  8 - 9 zlica brasna
  •  malo vanilije
  •  100 g cokolade
  •   margarin ili maslac
  • potrebno je jos

  •  0,8 - 1 l slatkog vrhnja

Priprema

  1. Zagrijte pecnicu na 150oC.
  2. Istucite bjelanke s prstohvati soli u cvrst snijeg. Miksajuci dodajte jednu po jednu zlicu secera, a na kraju lagano umijesajte ocat, brasno i maraschino.
  3. Veliki lim za pecenje (onaj koji ste dobili s pecnicom) premazite margarinom, oblozite papirom za pecenje, a zatim opet premazite margarinom. Istresite smjesu, poravnajte i pecite na 150oC cca sat vremena, pa hladite u iskljucenoj pecnici.
  4. Kad se kora ohladi, odvojite ju od papira i prerezite uzduzno na tri trake.
  5. Za kremu istucite zutanjke sa secerom, dodajte brasno, mlijeko i malo vanilije. Kuhajte na pari dok se krema ne zgusne.
  6. Kad je kuhana, kremu podijelite na dva dijela i u jedan dio stavite cokoladu narezanu na kockice i mijesajuci ju otopite (krema mora biti vruca).
  7. Ohladite kreme, a zatim u svaku umijesajte cca 125 g maslaca ili margarina.
  8. Slatko vrhnje istucite u slag.
  9. Na dno pravokutnog pladnja stavite jednu koru, premazite s pola cokoladne kreme, zatim s pola kreme od vanilije i premazite slagom. Stavite drugu koru, drugu polovicu cokoladne kreme, drugu polovicu kreme od vanilije i premazite slagom. Stavite trecu koru i premazite cijelu tortu slagom. 

0 comments: