Baklava je tradicionalno jelo
na Balkanu, kao i na Orijentu. Smatra se da porijeklo ima iz Armenije,
ali zbog mnogobrojnih varijacija, postoje pretpostavke da potiče iz
Arabije, kao i iz Grčke.
Sastojci:
- jedan kilogram tankih kora
- 800 grama oraha (može manje a još bolje više)
- 100 grama prezli
- 200 grama suvog grožđa
- kilogram i još 100 grama šećera
- pola litre i još malo ulja
Pomješati samljevene orahe, prezle, suvo grožđe, malo šećera i malo ulja.
Priprema:
Pouljiti pleh, redati kore po dvije tri
jednu preko druge pa preko njih ravnomjerno raspoređivati prethodno
pripremljen nadjev. Kada je sve poredano isjeći na kocke baklavu i
preliti odozgo sa pola litre ulja koje se mora ravnomjerno rasporediti.
Ulje se maže da se kore ne bi podizale. Staviti u vruću rernu, smanjiti
toplotu na 180 stepeni i peći oko pola sata ali uz stalno provjeravanje
da gornje kore ne pregore. Ako vidite da će pregorjeti stavite alu
foliju preko i nastavite da pečete.
Preliv:
1 l vode, 1kg šećera, 1 limun koji se
oljušti i cijeli ubaci. Sve se ovo kuha dok se šećer ne rastopi. Kada je
baklava pečena izvadi se i prelije ovim prelivom. Ne smije se prelivati
preko cijele baklave, jer će se gornje kore podići, već se preliv sipa
polako na jedan kraj pleha.
Najbolje je da stoji u plehu jer će tako ravnomjerno upiti preliv.
Izvor: Dominomagazin.com/korisno.net
0 comments:
Objavi komentar