nedjelja, 7. prosinca 2014.

ČOKOLADNA TORTA: SOČNA I KREMASTA , A SIGURNO ĆE VAM USPJETI


Ova torta je jako ukusna, kremasta, sočna i vrlo jednostavna za napraviti. Što je najvažnije: 100 posto će vam uspjeti!


Sastav:

• 6 jaja,
• 6 kašika smeđeg šećera (a može i obični),
• 3 kašike brašna,
• 3 kašike kakaa,
• 40 dkg čokolade (najbolje je pola čokolade za kuvanje, a pola obične mliječne),
• 10 dkg putra,
• 4 dl pavlake za kuhanje,
• 0,5 dl ruma ( plus malo ruma za posipanje kore),
• 1 dl mlijeka (za posipanje kore)

Priprema:

Biskvit:

1. 6 žumanaca izmiksati sa 6 kašika smeđeg šećera. Dodati 3 kašike brašna i 3 pune kašike kakaa.
2. Posebno umutiti bjelanca s malo soli i sve skupa lagano promješati kašikom. Peći u nauljenom kalupu (kalup za pečenje torti kojem se skidaju stranice) na 180 ○ C otprilike 20 min.

Fil:
3. Otopiti 40 dkg čokolade na pari s 10 dkg putra i 0,5 dcl ruma. Posebno zagrijati 4 dcl pavlake za kuhanje skoro do kipućeg, ali ne smije proključati.
Maknuti čokoladu s pare i doliti pavlaku i sve zajedno izmiješati.
4. Tijesto izvaditi iz pečnice, pustiti da se ohladi pa prerezati.
5. U ohlađeni kalup u kojem se pekla kora staviti jednu koru, dobro je natopiti mlijekom pomiješanim s malo ruma ili likera od oraha pa preko toga  jedan sloj fila. Staviti drugu koru, isto ju natopiti mlijekom i rumom i preko preliti ostatak fila. Fil će biti tečan, ali će se upiti u tijesto i torta će biti sočna. Fil će se nakon par sati fino stvrdnuti i biti kremast. Ostaviti tortu da se dobro ohladi pa je onda staviti u frižider. Kad se torta dobro ohladi u frižideru pažljivo skinite obruč kalupa za pečenje i ako želite ukrasite ju šlagom.
zenskiportal.me

0 comments: