ponedjeljak, 15. prosinca 2014.

8 RECEPATA ZA SOČNU PILETINU-PRONAĐITE JEDAN PO SVOM UKUSU


 

1.Marinirana piletina u jogurtu i limunu

POTREBNO JE:
8 karabataka, 125ml čvrstog jogurta, 1 kašičica narendane limunove korice, 2 kašike cijeđenog soka od limuna, list peršuna, 200-300g prezle, mešavina suvih začina, biber.

PRIPREMA:
Očistite karabatake od kože i kostiju i napravite ih kao šnicle, operite, osušite, pa stavite u činiju u kojoj ćete dodati jogurt, limunovu koru, limunov sok i sitno sjeckani peršun. Sve promješajte i ostavite preko noći u frižider. U tanjir sipajte prezle i u njih dodajte biber i mešavinu suvih začina, pa uzimajte karabatake sa jogurtom, utapkajte ih dobro u prezle, stavite na pleh preko papira za pečenje i pecite dok ne porumene. Poslužite uz zelenu salatu, pečeni ili pire krompir ili neko drugo povrće po želji.

2. Zapečeni makaroni sa piletinom i povrćem

POTREBNO JE: 400g pilećih grudi, 400g šampinjona, 1 crni luk, 1 tikvica, 1 šargarepa, 1dl bijelog vina, 100g kisele pavlake, peršun, origano, bosiljak, 200g makarona, 20g margarina, 1 kašika brašna, 3dl mlijeka, 100g sira, so, ulje.

PRIPREMA: Pileće meso isjecite na kockice i ispržite na malo ulja. Poklopite posudu u kojoj se meso peče, kako bi ostalo mekano. Dodajte sitno sjeckani luk na kockice, isjeckanu šargarepu, posolite i nastavite kratko prženje. Zatim dodajte šampinjone isečene na listove, a kad omekšaju dodajte na kockice isjeckanu tikvicu, nalijte vino i začinite peršunom, origanom i bosiljkom. Kad sve omekša dodajte pavlaku i sjedinite, pa sklonite sa strane. Skuvajte makarone. Otopite margarin, upržite brašno i dodajte mlako mlijeko, napravite bešamel sos i posolite po ukusu. Skloniti bešamel sa vatre i dodajte izrendani sir, pa sjedinite mješanjem. Posudu u kojoj ćete peći obložite papirom za pečenje, poređajte makarone preko mesa sa povrćem i prelijte bešamelom. Pecite na 180 stepeni oko 15 minuta.

3. Bijeli medaljoni

POTREBNO JE:
400g pilećeg bijelog mesa, 1 veće jaje, 2 kašike kisele pavlake, mješavina suvih začina, peršunov list, brašno ili prezle, ulje.

PRIPREMA:
Meso isjecite na manje šnicle srednje debljine. Svaki šniclu istucite tučkom za meso. Umutite jaje sa pavlakom, pospite začinom i sitno sjeckanim peršunom. U dobijenu masu uronite isječeno meso tako da sa svih strana bude pokriveno pripremljenom masom od jaja i pavlake. Meso ostavite u frižideru da odstoji najmanje dva sata ili ga pripremite veče prije pečenja. Pripremljeno meso vadite i valjajte u prezle ili brašno. Pržite na ulju u zagrejanom tiganju sa obe strane dok ne porumeni.

4. Piletina sa povrćem


POTREBNO JE: 1 plavi patlidžan, 1 tikvica, 1 paprika babura, 1 paradajz, 1 glavica crnog luka, so, biber, malo ulja, 800g pilećeg bijelog mesa isečenog u šnicle.

ZA MARINADU: 2-3 kašike maslinovog ulja, 1 kašičica morske soli, 1 kašičica slatke paprike, 1/2 kašičice bibera, 1/2 kašičice đumbira.

PRIPREMA:
Pomješajte sastojke za marinadu, pa svako parče mesa premažite sa ovom smesom, možete i da ubacite sve u činiju i rukama izmješate. Ostaviti u frižider sat-dva. Tepsiju nauljite. Patlidžan i tikvice očistite i isjecite na kolutove, pa poslažite u tepsiju naizmjenično patlidžan, pa tikvica, tako da svako slijedeće parče malo navučete na prethodno. Pospite ostatkom ulja, soli i biberom, pa stavite kriške paradajza i paprike. Preko poslažite marinirano pileće meso, pa prekrijte folijom i stavite da se peče 30 minuta na 200 stepeni. Zatim uklonite foliju i ostavite da se peče još 20 minuta, da fino porumeni sa jedne strane, pa okrenite meso i zapecite i sa druge strane.

5. Pileća prsa u umaku od pomorandže

POTREBNO JE:
8 manjih odrezaka pilećih prsa, 150ml soka od pomorandže, 1 narendana korica pomorandže, 1 cela pomorandža, 20g smeđeg šećera, 1 kašičica senfa, 40g maslaca, 2 kašike ulja, 2 kašičice gustina, 1 kašika mešavine suvih začina.


PRIPREMA: Pileće filete malo stanjite, pospite ih suvim začinom i premažite senfom. U većem tiganju zagrejte ulje i pola količine maslaca, pa lagano pecite piletinu sa obe strane 6-7 minuta. Nakon toga piletinu izvadite na tanjir. U istom tiganju stavite preostali maslac, koricu i sok narandže i šećer, pa mješajući kuvajte oko 3-4 minuta. Dodajte gustin pomešan sa malo vode i na kraju tanke kolutiće oljuštene pomorandže. Sve još kratko prokuvajte i po potrebi umak razredite vodom i dodatno posolite. Pileće odreske složite na tanjir, na svaki stavite kolutić pomorandže i sve prelijte vrućim umakom. Kao prilog možete poslužiti kuvani pirinač, a po želji i razno kuvano povrće.

6. Piletina sa suvim šljivama


POTREBNO JE:
500g bijelog pilećeg mesa, 100g suvih šljiva bez koštica, 1 manja glavica crnog luka, 3 čena belog luka, 150ml bijelog vina, 1 kašičica mljevene crvene paprike, kari, mešavina suvih začina, peršunov i celerov list, so.


PRIPREMA: Na ulju propržite sitno sjeckani crni luk, pa dodajte na kocke sečeno bijelo meso, nalijte vinom, dodajte kari po ukusu i so. Prodinstajte i dodajte napola sečene suve šljive. Dinstajte dok meso ne omekša, povremeno nalivajući vodom po potrebi. Na kraju dodajte gnječeni bijeli luk, sitno sjeckane listove peršuna i celera i mljevenu papriku. Par minuta još sve zajedno prodinstajte kako biste dobili željenu gustinu, dodajte začin i služite uz kuvani pirinač ili bareno povrće.

7. Piletina u slatko-kiselom umaku


POTREBNO JE:
700g pilećeg mesa, ulje, so, biber, 1 crveni luk, 3 paprike različitih boja, 1 šargarepa, 200g ananasa.

ZA UMAK:
2dl soka od ananasa, 1,5 kašika gustina, 12 kašika jabukovog sirćeta, 5 kašika žutog šećera, 7 kašika kečapa, 4 kašike soja sosa.

PRIPREMA: Na samom početku pripremite umak. Sok od ananasa stavite u šerpicu i kada provri dodajte gustin koji ste razmutili u malo hladne vode. Mješajte kratko dok se ne zgusne pa sklonite sa šporeta. U to dodajte ostale sastojke, mešajte dok se šećer ne rastopi i umak ostavite po strani. Meso isjecite na sitne kockice, posoliti ga i pobiberite. Meso pržite na vrelom ulju dok ne postane mekano i rumeno. Izvadite ga na papirni ubrus i ostaviti po strani. Papriku, luk i ananas isjeckajte na sitne kockice, a šargarepu na trake. U vrelo ulje ubacite luk, papriku i šargarepu. Pržite svega pet minuta kako bi povrće ostalo hrskavo. Dodajte ananas i pržite još minut. Dodajte umak i mješajte dok ne prokuva. Na kraju dodajte prženu piletinu i mješajte dva-tri minuta. Poslužite uz kuvani pirinač.

8. Parmezan piletina sa bosiljkom


POTREBNO JE:
4 veća komada pilećih prsa bez kostiju, 1 šolja svježih mrvica hljeba, 1/3 šolje rendanog parmezana, 1 kašika peršuna, 150g suhog mesa, 90g maslaca, 2 čehna bijelog luka, 1 kašika vorčester sosa, 1 kašičica senfa u prahu.


ZA SOS: 1/3 šolje maslinovog ulja, 1/4 šolje bijelog sirćeta, 1 čen bijelog luka, 1 šolja svježih listova bosiljka, 1/3 šolje pavlake za kuvanje, 1 žumanac, so, biber.

PRIPREMA: U činiju pomješajte mrvice hljeba, parmezan i peršun. Suho meso  sitno isjecite i propržite na tiganju da postane hrskava, a onda istresite na papirni ubrus da se ocjedi višak masnoće, pa je pomješajte sa mrvicama. Rastopite maslac u tiganju i dodajte mu bijeli luk, vorčester sos i senf. Izmješajte da se sastojci spoje i odmah sklonite sa vatre. Posoljene komade pilećih prsa uvaljajte najprije u smjesu od maslaca, a zatim u izmješane mrvice. Mrvice dobro pritisnite sa gornje strane i piletinu složite u posudu za pečenje. Stavite otkriveno u rernu i pecite 25-30 minuta. Kada je piletina skoro gotova, napravite sos tako što ćete pomješati sve sastojke, osim žumanca. Uključite vatru i mješajte dok se ne ugreje. Kada se smjesa zagrejala, dodajte žumanac i mješajte dok se sos ne zgusne, ali pazite da ne provri. Sklonite sa vatre, posolite i pobiberite po ukusu. Piletinu izvadite iz rerne, prelijte sosom i poslužite uz povrće po želji.
Izvor: aura.ba

0 comments: