Sastojci
- 1 salica 250 ml.
 - TIJESTO:
 - 2.5 salice brasna
 - 1 zlicica praska za pecivo
 - soli
 - 2 jaja
 - 1/2 salice povrtnog ulja(canola,peanut ili drugo)
 - 1/2 salice mlake vode
 - FILL:
 - 150gr. pirea
 - 100gr. mljevenog mesa
 - 200gr. gljiva
 - 1 manji luk
 - 2 cena cesnjaka
 - sol,peper i vegeta
 - PREMAZ:
 - 1 jaje
 - malo ulja
 
Priprema
- Težina:
 
- 
                                                                    1
                                                                        
                                        TIJESTO:
U brasno dodajte prasak za pecivo i sol.
U posebnoj zdjeli lagano istucite jaja,dodajte povrtno ulje(canola,peanut etc.) i mlaku vodu.
Napravite dubinu u brasnu i postepeno dodavajte tecnu smjesu.
Zamijesite tijesto.
 - 
                                                                    2
                                                                        
                                        Prebacite na radnu povrsinu i mijesite par minuta.Tijesto zamotajte u prozirnu foliju ili stavite u zdjelu,pokrijte i ostavite da se odmara 1h.Ja sam zamotala u prozirnu foliju a vi mozete i samo dobro pokriti ako zelite.
 - 
                                                                    3
                                                                        
                                        Dok vam se tijesto odmara napravite fill.Ovaj je najpoznatiji i najpopularniji fill za knish mada mozete koristiti i sve ostale fillove po zelji.
Skuhati krompir i ispasirati.
U tavi prziti gljive,sitno sjeckani luk,sitno sjeckani cesnjak i mljeveno meso.Stavite sve da se przi zajedno dok voda ne ispari iz gljiva.
 - 
                                                                    4
                                                                        
                                        U pire dodati ohladenu smjesu mesa i dobro izmjesati.
 - 
                                                                    5
                                                                        
                                        Radnu povrsinu dobro pobrasniti i prebaciti tijesto.
 - 
                                                                    6
                                                                        
                                        Sa valjkom ili oklagijom pocnite razvlaciti tijesto kao na slici.Tijesto je fantasticno elasticno,niti puca i razvija se bez problema.Razvaljajte sto tanje.
 - 
                                                                    7
                                                                        
                                        Dio prema vama nafilujte po duzini kao na slici.
 - 
                                                                    8
                                                                        
                                        Zatim zarolajte.Odsjecite krajeve tijesta i dobro zatvorite.
 - 
                                                                    9
                                                                        
                                        Sada sa rukom pravite kao "kobasice"LOL..neznam kako bih to navela ali vidite na fotki.
 - 
                                                                    10
                                                                        
                                        Zatim otkinete s rukom i zatvorite krajeve.
 - 
                                                                    11
                                                                        
                                        Jos jedna fotka..znaci otkidate manje dijelove i dobro zatvorite s obje strane.
 - 
                                                                    12
                                                                        
                                        Zatim stavite otkinuti dio dijesta,uspravite i sa prstom pritiskajte prema nadolje.Super jednostavno,kao da se igrate sa plastelinom.
 - 
                                                                    13
                                                                        
                                        Ponovite postupak sa prstom mozda 3-4 puta.
 - 
                                                                    14
                                                                        
                                        Gotova knish punjenja.
 - 
                                                                    15
                                                                        
                                        Stavite ih u pleh za pecenje.premazite s mjesavinom jajeta i malo ulja i stavite da se pece na 190C oko 20-25min ili dok ne dobiju finu braon boju.
 
Posluživanje
Najpopularnije knish punjenje je sa mljevenim mesom i pireom.Ja sam dodala gljive.Znaci sva punjenja koja zelite mozete puniti sa ovim fantasticnim tijestom.Takoder je odlicno sa spinatom i sirom...i koristite naravno sve zacine po zelji...stavicu i moj fill pa tko zeli,nije neophodno..mada sam sve odokacoolinarika.com






0 comments:
Objavi komentar