ponedjeljak, 15. prosinca 2014.

IDEALNI ZA BOŽIĆ-MEKI I FINI MEDENJACI


Tradicionalni božićni kolač svakako su medenjaci, a ukoliko ste se za ove blagdane odlučili peći upravo medenjake, donosimo vam recept.

 
Sastojci:
    
50 dkg glatkog brašna
20 dkg šečera
5 žlica velikih meda
1 kom vanilin šećer
1 žlićica sode bikarbone
1 kom cijelo jaje
2 kom žumanjka
1 dcl vode
naribane limun korice po želji
cimet u prahu po želji

Za premaz:
1 kom bjelanjak
12,5 dkg šećera u prahu može i malo limun soka

Priprema:

U 1 dcl vode stavite 20 dkg šećera i kuhajte 5 minuta te dodajte 5 žlica meda. Smlačite i dodajte u ostalu smjesu. Zamijesite tijesto, možda će biti malo mekše ovisi o veličini jaja, pa možeš dodati još malo brašna, ali ne previše.

Kada ste zamijesili poklopite i ostavite da odstoji 2 sata na hladnom. Podlogu na kojoj ćeš valjati dobro pobrašnite, a tijesto razvaljajte na debljinu 0, 5 cm - 1cm i režite medlom po želji.

Poslažite na pek papir s razmakom od 2 cm i pecite na 150-170 stupnjeva dok blago ne porumene. Još vruće premažite smjesom bjelanjka i šećera u prahu koju ste prethodo dobro izradili.

Poslažite medenjake da se osuše. Dobar tek.

Izvor, foto: coolinarika/micka56/cafe.hr

0 comments: