Fina lagana tortica sa kremom bez maslaca ili margarina ,sa malinama i čokoladom ,nikoga ne ostavlja ravnodušnim!
Sastojci
-
Biskvit
-
5
jaja
-
10 kašika
šećera
-
9 kašika ne prepunih
brašna
-
50 ml
mlijeka
-
50 ml
ulja
-
4 kašike pune
kvalitetnog kakaa
-
1
prašak za pecivo
-
Krema
-
500ml
mlijeka
-
1 kesica
praška za puding nougat premium
-
6 kašika
šećera
-
100g
čokolade za kuhanje
-
10 g
mljevene želatine
-
i još
-
300ml
vrhnja za šlag
-
Ganache
-
200 ml
vrhnja za šlag
-
150 g
čokolade za kuhanje
-
i još
-
300-400g
svježih malina
Priprema
- Težina:
- Jednostavno
-
1
Biskvit
Pripremimo okrugli kalup za tortu br.26 i obložimo dno sa papirom za pečenje.Rernu ugrijemo na 180 stepeni.
-
2
Cijela jaja mutimo sa šećerom dok
ne pobijele i u njih dodamo ulje i mlijeko.Brašno pomiješamo sa praškom
za pecivo i prosijemo u smjesu od jaja.Dodamo još i kakao i sve
sjedinimo miješajući ručno žicom za mućenje.
-
3
Smjesu izlijemo u kalup i pečemo
na 180 stepeni 25 do 30 minuta .Probamo da li je biskvit gotov tako što
ga ubodemo sa čačkalicom i ako je suha vadimo iz rerne .Pokriti al
folijom i neka se malo ohladi.
-
4
Prohlađeni biskvit izvadimo iz
kalupa i prerežemo ga na dva dijela .Jedan stavimo na tanjir na kome
ćemo slagati tortu i vratimo obruč oko njega.
-
5
Krema
Za kremu stavimo mlijeko na ringlu s tim da 1dl ostavimo za razmutit
puding. U zdjelicu istresemo puding i 6 kašika šećera pa izmiješamo sa
mlijekom .Kada mlijeko na ringli prokuha sjedinimo ga sa pudingom i
vratimo na vatru i smanjimo temperaturu .Skuhamo kremu i u gotovu dodamo
100g čokolade za kuhanje,stalno miješajući da se otopi.Želatin
sjediniti sa 3 kašike vode i sačekati da nabubri i umješati u vruć
puding.Sve dobro sjediniti i ostaviti da se ohladi.Vrhnje umutiti i
pomiješati ga sa ohlađenim pudingom .Sve zajedno dobro izraditi i dobiće
se fina lagana krema .
-
6
Ganache
Vrhnje ugrijati na ringli ,ali paziti da ne dođe do tačke vrenja
,smaketi ga sa vatre pa umiješati čokoladu.Energičnim pokretima stalno
miješati da se čokolade istopi .Ostaviti i to da se ohladi.
-
7
Tortu slažemo tako da na prvi dio biskvita stavimo maline ,količina po želji ,pa na njih 3/4 kreme
pa drugi dio biskvita .Lagano pritisnemo rukama i od ostatka kreme pola
namažemo po torti ,a pola ostavimo za ukras.Ganache izlijemo na
kremu.Tortu ostavimo preko noći u frižideru.JA sam ostavila i dvije do
tri kašike ganache pa pomiješala sa kremom
od pudinga i time sutra ukrasila toru.Znači idući dan kada se torta
dobro ohladila i stegla skinula sam obruč i tortu ukrasila ovom kremom i
malinama.Koristila sam svježe maline za tortu,a smrznutim sam
ukrašavala.Vi uradite po vašoj volji.
izvor:
http://www.coolinarika.com
0 comments:
Objavi komentar