Za koru
- 4jajeta
- 150 gsecera u prahu
- 150 gmaslaca
- 1 kasikakakaa
- 1/2 kesicepraska za pecivo
- 120 gmlevenih oraha
- 70 gbrasna
- pekmez od ribizli ili malina za premazivanje
Fil sa orasima
- 350 gmljevenih oraha
- 7 kasikasecera u prahu
- 1 kesicavanilin secera
- 2 dlruma
Fil od cokolade
- 4jajeta
- 8 kasikasecera
- 1 kesicavanilin secera
- 3 kasikekakaa
- 250 gmaslaca
Glazura
- 250 gcokolade
Priprema
- 1Za koru izmijesati gore navedene sastojke i ispeci koru u velikom plehu (30×40 cm) oblozenom masnim papirom.
- 2Peci na 200 C oko 20 minuta.
- 3Kad se prohladi premazati nekim aromaticnim pekmezom, od ribizli ili malina na primer.
- 4Za fil od oraha izmijesati sve sastojke i nanijeti preko namazane kore. Rum se moze malo razblaziti sa vodom, recimo 1,5 dl ruma i 0,5 dl vode.:)
- 5Za fil od cokolade, mutiti na pari jaja i secer, na kraju dodati kakao i kad se ohladi umijesati maslac.
- 6Fil od cokolade fino rasporediti preko fila od oraha.
- 7Rashladiti kratko i staviti glazuru od cokolade.
- 8Iseci na stanglice ili kocke.
- Za glazuru od cokolade potrebno je otopiti na tihoj vatri cokoladu i dodati ulje da bi imala lijep sjaj. Osnovna mjera je 100 g cokolade i 3 kasike ulja. U ovom receptu mjera je uvecana zbog samog kolaca.
Posluživanje
Kolac se moze peci i u manjem plehu, ali ovako napravljen nije jako visok pa se moze sjeci na lijepe stanglice.
0 comments:
Objavi komentar