nedjelja, 16. studenoga 2014.

PIJANI ISIDOR

  • Za koru

  •  4jajeta
  •  150 gsecera u prahu
  •  150 gmaslaca
  •  1 kasikakakaa
  •  1/2 kesicepraska za pecivo
  •  120 gmlevenih oraha
  •  70 gbrasna
  •  pekmez od ribizli ili malina za premazivanje



  • Fil sa orasima

  •  350 gmljevenih oraha
  •  7 kasikasecera u prahu
  •  1 kesicavanilin secera
  •  2 dlruma

  • Fil od cokolade

  •  4jajeta
  •  8 kasikasecera
  •  1 kesicavanilin secera
  •  3 kasikekakaa
  •  250 gmaslaca

  • Glazura

  •  250 gcokolade
Priprema
Težina:
  1. 1
    Za koru izmijesati gore navedene sastojke i ispeci koru u velikom plehu (30×40 cm) oblozenom masnim papirom.
  2. 2
    Peci na 200 C oko 20 minuta.
  3. 3
    Kad se prohladi premazati nekim aromaticnim pekmezom, od ribizli ili malina na primer.
  4. 4
    Za fil od oraha izmijesati sve sastojke i nanijeti preko namazane kore. Rum se moze malo razblaziti sa vodom, recimo 1,5 dl ruma i 0,5 dl vode.:)
  5. 5
    Za fil od cokolade, mutiti na pari jaja i secer, na kraju dodati kakao i kad se ohladi umijesati maslac.
  6. 6
    Fil od cokolade fino rasporediti preko fila od oraha.
  7. 7
    Rashladiti kratko i staviti glazuru od cokolade.
  8. 8
    Iseci na stanglice ili kocke.
  9. Za glazuru od cokolade potrebno je otopiti na tihoj vatri cokoladu i dodati ulje da bi imala lijep sjaj. Osnovna mjera je 100 g cokolade i 3 kasike ulja. U ovom receptu mjera je uvecana zbog samog kolaca.

Posluživanje

Kolac se moze peci i u manjem plehu, ali ovako napravljen nije jako visok pa se moze sjeci na lijepe stanglice.

0 comments: