subota, 15. studenoga 2014.

ČOKOLADNA PITA

Za razliku od svih vrsta domaćih pita kod nas (krompiruša, zeljanica, sirnica, pita s gljivama…), ova se razlikuje kako po obliku, tako i po ukusu. Riječ je o fantastičnom kolaču čiji recept možete pogledati u nastavku. Pravili smo, fenomenalna je! Prijatno!

Sastojci


Sastojci za tijesto:
  • 150 g glatkog pšeničnog brašna
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 50 grama šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 100 g hladnog maslaca, narezanog na kockice
  • prstohvat soli
  • 1 kašika hladne vode.
Sastojci za nadjev:
  • 100 grama mliječne čokolade
  • 100 grama tamne čokolade (min. 70% kakaoa)
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 3 kašičice praška za puding od čokolade
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • 2 jaja
  • 1 kašika kakaoa.

Priprema


Za pripremu tijesta, prosijati brašna s praškom za pecivo, dodati hladni maslac i prstima dobro izgnječiti da se dobije smjesa nalik krušnim mrvicama. Dodati so i vodu i zamijesiti glatko tijesto. Tijesto zamotati u prozirnu, plastičnu foliju i staviti u hladnjak da se odmara.
U međuvremenu na pari otopiti mliječnu i tamnu čokoladu sa vanilin šećerom. Skinuti s vatre. Prašak za puding pomiješati sa četiri kašike vrhnja, a ostatak vrhnja uliti u čokoladu i dobro promiješati.
Dodati lagano ulupana jaja i na kraju umućeni prašak za puding. Sve dobro izmiješati i ostaviti sa strane.
Odmoreno tijesto razvaljati na pobrašnjenoj radnoj površini i njime prekriti kalup za pite promjera 24 – 26 cm (prethodno premazan maslacem i posut brašnom). Lagano nabosti viljuškom i staviti u pećnicu zagrijanu na 180 °C da se peče oko 15 minuta.
Zapečeno tijesto izvaditi iz pećnice, uliti nadjev od čokolade, vratiti u pećnicu i dalje peći na istoj temperaturi oko 30 minuta.
Pečenu i ohlađenu pitu izvaditi iz kalupa i ukrasno posuti šećerom u prahu, narezati na 12 kriški i poslužiti.
Prijatno!
izvor: kuzinavanje.com

0 comments: