četvrtak, 1. siječnja 2015.

*LEŠNIK TORTA*

..uz ovu lepu tortu..najlepse zelje u Novoj Godini..:-)))

Sastojci

  •   Kore:
  •  7 zumanaca
  •  6 kasika secera
  •  1 vanilin secer
  •  5 kasika pecenih/mlevenih lesnika
  •  2 kasike brasna
  •  1 kasika kakaa
  •  7 belanaca
  •   Krem:
  •  200 g crne cokolade
  •  4 kasike ulja
  •  250 g putera/margarina
  •  4 kasike prah secera
  •  2,5 dl vrhnja za slag
  •  200 g mlevenih lesnika
  •   Dekoracija:
  •  2 dl vrhnja za slag
  •   cokolada

Priprema

Vrijeme pripreme:
60 min
Težina:
Srednje zahtjevno
  1. 1
    Kore:
    Umutiti zumanca sa obe vrste secera,dodati mlevene lesnike,brasno i kakao.
    Belanca cvrsto umutiti i postepeno dodavati u prvu masu.Lagano izmesati varjacom.
    Masu sipati u kalup(30),oblozen pek papirom i peci oko 20 minuta na 180 C.
    Pecenu koru izvaditi iz pleha,skinuti papir i ostaviti da se ohladi.
    Kad se ohladi,koru preseci vodoravno na dva dela.

  2. 2
    Krem:
    Na blagoj temperaturi istopiti cokoladu sa uljem,pa je odloziti da se prohladi.
    Izmiksati puter sa prah secerom i spojiti sa otopljenom cokoladom.
    Posebno umutiti vrhnje za slag i dodati prvoj masi.
    Mutiti mikserom da se sve lepo poveze,i da krem dobije lepu,glatku strukturu.
    Na kraju dodati mlevene lesnike i izmesati.
  3. 3
    Na prvu koru naneti 2/3 krema,preko staviti drugu koru i naneti preostali krem.
    Umutiti vrhnje za slag,premazati celu tortu i dekorisati topljenom ili ribanom cokoladom..
    Tortu odloziti na par sati na hladnije mesto,pa nakon toga sluziti..
    Izvor: coolinarika.com

0 comments: