Ova torta se veoma brzo priprema, a kombinacija čokolade i kikirikija je fantastična.
Sastojci
300 g mlevenog kikirikija
300 g mlevenog keksa
200-250 g maslaca
250 g šećera u prahu
kesica vanilin šećera
2 jajeta
200 g seckanog ili drobljenog kikirikija
Čokoladni preliv:
2 šoljice mleka
5 kašika šećera
3 kašike kakaa (može i čokolada u prahu)
100 g čokolade za kuvanje
kašika margarina
300 g mlevenog keksa
200-250 g maslaca
250 g šećera u prahu
kesica vanilin šećera
2 jajeta
200 g seckanog ili drobljenog kikirikija
Čokoladni preliv:
2 šoljice mleka
5 kašika šećera
3 kašike kakaa (može i čokolada u prahu)
100 g čokolade za kuvanje
kašika margarina
Priprema
1. Mleveni keks i mleven kikiriki dobro pomešajte. Maslac i šećer u
prahu dobro umutite u jednoličnu smesu pa dodajte vanilin šećer i jaja.
Dobro umutite da dobijete krem. S kremom i mešavinom od keksa i
kikirikija zamesite fino testo. Oblikujte duguljastu tortu ili je
stavite u četvrtast ili okrugli pleh koji ste podmazali ili prekrili
peki papirom i poravnajte. Na površini torte poređajte drobljen kikiriki
i pritisnite kako bi se zalepio za testo. Na kraju stavite čokoladni
preliv.
2. Za preliv u šerpu stavite mleko, šećer, kakao i margarin, pa rastopite na tihoj vatri. Sklonite s vatre i dodajte čokoladu izlomljenu na kockice. Kad se čokolada istopi i krem postane jednoličan, prelijte tortu. Posle jednog sata ili sat i po ponovo prelijte tortu tako što ćete pokupiti preliv koji je iscurio sa strane. Ostavite tortu da se stegne preko noći ili nekoliko sati u frižideru. Tortu možete dodatno ukrasiti kikirikijem.
2. Za preliv u šerpu stavite mleko, šećer, kakao i margarin, pa rastopite na tihoj vatri. Sklonite s vatre i dodajte čokoladu izlomljenu na kockice. Kad se čokolada istopi i krem postane jednoličan, prelijte tortu. Posle jednog sata ili sat i po ponovo prelijte tortu tako što ćete pokupiti preliv koji je iscurio sa strane. Ostavite tortu da se stegne preko noći ili nekoliko sati u frižideru. Tortu možete dodatno ukrasiti kikirikijem.
Napomena: Ovo nije glazura već preliv, i
neće sasvim da se stegne, zato i ne pomišljajte da ste nešto pogrešno
uradili – treba da bude upravo onako kako je opisano u receptu. Zbog
prirode preliva nije preporučljiva ni neka dodatna dekoracija, mada
možete dodatno staviti kikiriki po želji.
izvor: stvarukusa.rs
0 comments:
Objavi komentar