- 2 pudinga od vanilije
- 8 dl mlijeka
- 200 g lješnjaka
- 500 g keksa pettit beure
- 200 g maslaca
- 6-7 kašika čoko namaza (nutela, eurokrem…)
- 5-6 banana
- 1/2 l vrhnja za šlag
- 200 g šećera u prahu
- 4 kašike šećera
- 2 vanilin šećera
Priprema:
Za kremu od lješnjaka, tostirati lješnjake (od toga će dobiti finu aromu i lakše će se oljuštiti od tanke kožice), samljeti ih, pomiješati sa 2 kašike šećera, vanilin šećerom pa preliti sa 1,5 dl vrelog mlijeka i dobro izmiješati da se smjesa prožme i postane glatka.
Pudinge razmutiti sa 2 kašike šećera i 1,5 dl mlijeka pa ih ukuhati u 6 dl mlijeka.
Maslac pjenasto izraditi sa šećerom u prahu pa polovicu dodati u kremu od lješnjaka a polovicu u ohlađeni puding.Zatim u kremu od pudinga dodati posebno tučeno 2 dl vrhnja za šlag.
U lim za pečenje slagati red pettit keksa namočenih u toplo mlijeko pomiješanog sa rumomo(rum sipati po želji), preko keksa rasporediti dio kreme od lješnjaka i složiti po njemu banane narezane na kolutiće i pokapane limunovim sokom (da banane ne pocrne).Preko banana premazati kremu od vanilije, pa sve zajedno još jednom ponoviti. Završiti redom keksa kojeg treba premazati čoko namazom pa sve premazati tučenim vrhnjem za šlag.
Dobro rashladiti i poslužiti. Kolač možete rezati na kocke a ako ga radite na manjem pladnju biti će dosta visok pa ga možete rezati na tanke uzdužne šnite kao tortu.
izvor: http://kuharski-recepti.blogspot.com
0 comments:
Objavi komentar