Osim što otklanja malokrvnost, cvekla snižava visok krvni pritisak i podstiče rad jetre, žuči i želuca.
Karakteristična crvena boja cvekle potiče od biljnog
pigmenta antocijana, snažnog antioksidansa koji suzbija širenje tumora i
podstiče obnavljanje krvnih ćelija, dok zahvaljujući bogatom sadržaju
joda, ovo povrće predstavlja dragocenu pomoć u borbi protiv
ateroskleroze i usporava starenje organizma.
Ipak, ono zbog čega cvekla spada u superbiljke jeste visok
sadržaj betanina i betaina, lekovitih jedinjanja koja podstiču razmenu
materija, regulišu krvni pritisak, smanjuju holesterol, održavaju krvne
sudove, stimulišu rad jetre, žuči i želuca.
Blagotvorni crveni koren pomaže u lečenju gripa i smanjuje
nivo masnoća u krvi. Pošto u svom sastavu ima izvesnu količinu kobalta
koji učestvuje u stvaranju vitamina B12 neophodnog za proizvodnju
crvenih krvnih zrnaca (veoma je redak u namirnicama biljnog porekla),
cvekla je jedan od najboljih prirodnih lekova za lečenje anemije i
posebno se preporučuje vegetarijancima.
Koristi se cela biljka iako je najlekovitiji njen podzemni deo, koji se vadi u jesen i može se kuvati, peći ili kiseliti.
Izvor: Life Content, Lekovito bilje/ http://www.lepotaizdravlje.rs
0 comments:
Objavi komentar