utorak, 6. siječnja 2015.

BIJELE MAK ŠTANGLE

Izuzetno finog, nježnog ukusa, a tako jednostavne! 

Bele mak štangle

Sastojci

  • Za korice:

  •  100 gr masti
  •  100 gr šećera
  •  1 jaje
  •  1 kašika kisele pavlake
  •  300 gr brašna
  •  1 kašičica praška za pecivo
  • Za nadev:

  •  2,5 dl mleka
  •  3 kašike šećera
  •  2 žumanca
  •  2 kašike praška za puding od vanile (ili gustina)
  •  1 kašičica vanilin-šećera
  •  100 gr mlevenog maka
  • Za glazuru:

  •  150 gr bele čokolade
  •  4 kašike ulja

Priprema

Težina:
Jednostavno
  1. 1
    Prvo pripremamo kore:
    Umutiti mast, šećer, jaje i kašiku pavlake, pa postepeno dodavati brašno prosejano sa praškom za pecivo.
    Umesiti meko testo, podeliti ga na dva dela, umotati ih u providnu foliju i ostaviti u frižider da odmore, na pola sata.
  2. 2
    Priprema nadeva:
    U činijici  žicom izmešati žumanca, šećer, vanil-šećer i dve kašike gustina sa malo mleka (ja više volim da koristim prašak za vanilin-puding umesto gustina).
    Ostatak mleka staviti u šerpicu pa na vatru, kada krene da vri, izmaći sa vatre,  umešati smesu iz činijice uz stalno mešanje žicom ili mikserom i vratiti na tihu vatru, dok se ne zgusne.
    Skloniti sa vatre i u vruće umešati mleveni mak.
  3. 3
    Kolač se peče u manjem plehu (dimenzija 30x20).
    Izrezati dva lista pek-papira u veličini pleha,  pa na svakom papiru oklagijom razviti koru. Izbockati korice viljuškom dok su na papiru.
    Staviti jednu koru, zajedno sa pek-papirom, u pleh, preko nje izliti skuvani nadev pa prekriti drugom razvučenom korom (najlakše je preneti direktno sa papirom, prisloniti na nadev i odlepiti papir).
  4. 4
    Peći u zagrejanoj rerni, na 180 stepeni, dok ne porumeni. Izvaditi iz rerne i preko kolača izliti glazuru od bele čokolade, tako što se čokolada otopi sa uljem na pari i tako topla izlije preko kolača.

Posluživanje

Ostaviti kolač na hladnom mestu da prenoći i sutradan seći tankim nožem na štanglice.
Umesto glazure, može se posuti šećerom u prahu, ali ja volim kombinaciju maka i bele čokolade i mislim da je u ovom kolaču ona mnogo bolji izbor od crne :)
Izvor: coolinarika.com

0 comments: