Gotovo
70.000 žena sudjelovalo je 14 godina u američkom istraživanju koje je
pokazalo da naranča i grejp pružaju odličnu zaštitu od moždanog udara.
Znanstvenici misle da se rezultati mogu primijeniti i na muškarce.
Tim
znanstvenika iz Norwich Medical Schoola pri Sveučilištu East Anglia
ispitao je koliku zaštitu pružaju flavonoidi, koji se nalaze u voću,
povrću, tamnoj čokoladi i crnom vinu.
Stručnjaci
su posebno ispitali vezu između šest glavnih podskupina flavonoida –
flavanoni, antocijanini, flavan-3-ulja, flavonoid polimeri, flavonoli i
flavoni – i rizika od pojave moždanog udara. Pokazalo
se da veza postoji kod žena koje jedu veću količinu flavanona (45 mg na
dan) iz citrusa – one imaju 19 posto manji rizik od ishemičnog moždanog
udara povezanog s krvnim ugruškom od žena koje su jele najmanju
količinu (20 mg). U čaši kupljenog narančinog soka može se naći od 20 do 50 mg, ovisno o proizvodnji i načinu skladištenja.
Znanstvenici napominju da je bolje jesti svježe voće, nego piti kupovni sok jer u sokovima zna biti većih količina šećera. Voditelj
istraživanja, nutricionist Aedin Cassidy kaže: “Studije su pokazale da
je veći unos voća, povrća i posebno vitamina C povezan sa smanjenim
rizikom od moždanog udara. Flavonoidi pomažu jer popravljaju stanje
krvnih žila te djeluju protuupalno.”
izvor: balkandzije.net
0 comments:
Objavi komentar