četvrtak, 6. studenoga 2014.

Vegetarijanski izvori proteina


Vegetarijanski izvori proteina
Svakom ljudskom bicu su neophodni proteini, tako da ovo pravilo vazi i za vegetarijance. Prema nekim studijama preporucena dnevna doza proteina iznosi 1 gram na svaki kilogram telesne tezine.
Poznato je da se proteini (belancevine) pretezno nalaze u mesu, mleku i drugim proizvodima zivotinjskog porekla. Medjutim, proteina ima i u odredjenim namirnicama biljnog porekla. To je dakle, veoma vazna i neophodna hrana za vegetarijance. U nastavku teksta se nalazi spisak vegetarijanskih izvora proteina.

             
1. Soja - Ova biljka je veoma bogat izvor proteina, pa je zato dragocena u ishrani vegetarijanaca. Jedna soljica soje sadrzi cak 28 grama proteina. Isto koliko i 100 grama odreska. 2. Tofu - Sir od soje poznat pod nazivom tofu, je takodje dobra zamena za meso. Moze se koristiti na razne nacine, a 100 grama tofu sira sadrzi oko 8 grama belancevina. Osim toga, tofu sadrzi visok nivo gvozdja i magnezijuma.
3. Mahunarke - Grasak, socivo, pasulj i druge mahunarke u sebi sadrze zavidnu kolicinu proteina u poredjenju sa mnogim drugim biljkama. Konzervirane mahunarke imaju nesto nizi sadrzaj proteina od svezih.
4. Kikiriki puter - Puter od kikirikija je jos jedan odlican vegetarijanski izvor proteina jer se u samo jednoj kasicici ovog ukusnog namaza krije cak 8 grama proteina. Dakle, veoma korisna namirnica za vegeratijance.
5. Bademi - Jedan badem sadrži oko 0,25 grama belancevina. Dakle, 10 badema velikodusno pruza oko 2,5 grama proteina. U nedostatku badema mogu posluziti i drugi orasasti plodovi.
6. Avokado - Prosecan avocado u sebi nosi oko 3 grama proteina. Ovo voce se savrseno i lako uklapa u mnoga vegetarijanska jela jer se moze upotrebljavati i na nacin na koji se upotrebljava povrce.
7. Klice - Psenicne klice i klice graska, su takodje izvrstan izvor proteina, a ujedno su bogate i mnogim drugim hranljivim materijama.
8. Suvi kvasac - Od svih materija koje se mogu naci u suvom kvascu oko 55% su kvalitetni proteini.
8. Zeleno povrce - Ono ne sadrzi tako veliku kolicinu proteina kao prethodno nabrojane namirnice, ali ih ne treba zanemarivati jer su ipak odredjeni vegetarijanski izvor proteina. Na primer: jedna soljica kupusa, spanaca, brokolija i slicnog lisnatog povrca sadrzi oko 5 grama proteina.
9. Integralne zitarice - Za vegetarijance se preporucuju obroci koji sadrze kombinaciju zelenog povrca i integralnih zitarica jer se i u njima nalazi odredjena kolicina vrednih proteina. Na taj nacin obezbedice se unos potrebnih esencijalnih aminokiselina u jednom obroku.
izvor:  http://www.priroda-leci-sve.com

0 comments: