Šargarepa je bogata hranljivim materijama koje imaju
blagotvorni uticaj na organizam, a posebno dobro utiču na vid. Sirova
šargarepa može biti teška za konzumiranje, pa je treba naseckati je pre
jela.
Nutrijenti koje sadrži šargarepa su vitamin K, beta-karoten, folna kiselina, kalcijum, hrom, cink, gvožđe i vlakna.
Šargarepa je jedan od najbogatijih prirodnih izvora beta-karotena,
važnog provitamina koji se nakon konzumacije pretvara u jedan od
najjačih antioksidansa u telu, odnosno u vitamin A.
Vitamin pomaže ćelijama u borbi protiv virusa, štiti i od raka te
sprečava kardiovaskularne bolesti. Sudeluje i u procesima proizvodnje
očnog pigmenta, dobro je poznato da je šargarepa dobra za vid.
U šargarepi se nalazi i vitamin K, koji ima uticaj na zgrušavanje
krvi i zaceljivanje rana. Vlakna pomažu probavu, a sprečavaju i rak
debelog creva.
Vlakna i hrom, koji se nalaze u ovom zdravom korenastom povrću,
igraju važnu ulogu u stabilizaciji šećera. Ova kombinacija je posebno
važna kad je u pitanju napad gladi i kontrola dijabetesa.
Slatka i sočna, šargarepa je posebno bogata antioksidansima,
vitaminima i vlaknima. 100 grama šargarepe sadrži samo 41 kaloriju te
zanemarive količine masti.
Šargarepa je izuzetno bogat izvor vitamina A i karotena. 100 grama
sveže šargarepe sadrži 8.285 mikrograma beta-karotena i 16.706 jedinica
vitamina A. Istraživanja su pokazala da flavonoidni spojevi u šargarepi
pomažu u sprečavanju raka kože, pluća i usne šupljine.
Karoten se pretvara u vitamin A u jetri. Beta-karoten je glavni
karoten koji sadrži to povrće. Beta-karoten je jedan od najmoćnijih
prirodnih antioksidansa koji štite organizam od štetnog uticaja
slobodnih radikala.
Osim toga, ima sve funkcije vitamina A, a najvažniji su: održavanje
zdravog vida, održavanje reproduktivnog zdravlja , održavanje epitela,
rast i pravilan razvoj.
Šargarepa je bogata falkarinolom. To je prirodni pesticid. Naučna
istraživanja provedena na Univerzitetu u Newcastleu na laboratorijskim
životinjama, pokazala su da falkarinol u šargarepi može pomoći u borbi
protiv raka.
Sveža šargarepa sadrži i određenu količinu vitamina C, odnosno oko
devet posto preporučenog dnevnog unosa. Vitamin C je antioksidans topiv u
vodi, koji pomaže telu da održi zdravlje vezivnog tkiva, zuba i desni.
Njegova antioksidativna svojstva pomažu telu da se zaštiti od bolesti i
raka.
Sadrži i solidnu količinu vitamina B, kao što je folna kiselina,
vitamin B6 (piridoksin), tiamin i pantotenska kiselina. Ove materije su
važne jer deluju kao kofaktori enzima u metaboličkim procesima u telu.
Šargarepa sadrži zdravu količinu minerala, uključujući bakar,
kalcijum, kalijum, mangan i fosfor. Kalijum je važan deo ćelije i
telesnih tečnosti te čuva srce neutralizirajući učinak natrijuma.
Sok od šargarepe
Za ukusan i zdrav napitak treba vam osam oguljenih i naseckanih šargarepi, četiri iseckane zelene jabuke i malo svežeg đumbira.
izvor: http://kucnilekar.com
0 comments:
Objavi komentar