Testeninu pravim sama, a spremam je na više načina... ovaj je sa kuvanim ceđenim paradaizom …
Sastojci
- Broj osoba:
- 6 osoba
Priprema lazanja (oko 600 gr)
-
6 kom
jaja
-
600 gr
brašna
-
1/2 kašičice
soli
Priprema jela:
-
600 gr
domaćih lazanja
-
400-500 gr
mlevenog mesa
-
1 dl
ulja
-
1 glavica
crnog luka
-
1 čen
belog luka
-
1. kašičica
soli
-
prstohvat
mlevenog bibera
-
1. kašičica
vegete
-
3 dl
kuvanog ceđenog paradaiza
-
4 kašike
brašna
-
8 dl
mleka
-
prstohvat
origana
-
½ kašičice
muskatnog oraha
-
200 gr
kačkavalja
Priprema
- Vrijeme pripreme:
- 60 min
- Težina:
- Srednje zahtjevno
-
1
- Priprema lazanja: Zamesiti
tvrdo testo od 6 jaja, 600 gr brašna i pola kašičice soli, da se ne lepi
(od mere sa 6 jaja dobije se najmanje 600 gr suve testenine, a količina
zavisi od veličine jaja, prema kojoj se dodaje i količina brašna).
Testo iseći na trake i rastanjiti na mašini za testenine, debljine oko
1,5 mm. Tako istanjene trake iseći na pravougaonike i ostaviti na
stolnjaku da se osuše. Suve lazanje čuvati u papirnoj ili platnenoj
vrećici do upotrebe.
-
2
- U slanoj vodi, u koju je
dodato malo ulja, stavljati po 4-5 komada lazanja da se kuvaju oko 5-6
minuta, da se ne prekuvaju i ne zalepe. Vaditi ih iz šerpe, isprati malo
pod mlazom hladne vode i ređati na kuhinjsku krpu do slaganja.
-
3
- Na ulju staklasto propržiti
sitno seckan crni luk, dodati protisnut beli luk, pa dodati mleveno meso
i pržiti oko 10 minuta. Dodati so, biber, vegetu i origano.
-
4
- U drugoj šerpi napraviti
bešamel sos. Zagrejati ulje na srednjoj temperaturi, dodati brašno i
propržiti ga da blago porumeni, ali da ne izgori, pa nalivati po malo
hladnog mleka, neprestano mešajući. Posoliti, pobiberiti i narendati
morski oraščić. Mleko nalivati sve dok se ne dotera gustina sosa, koji
treba da bude malo ređi od uobičajenog bešamel sosa, jer će se pri
pečenju lazanja još malo zgusnuti.
-
5
- Tepsiju veličine 35 x 25 cm
premazati tankim slojem ulja (i dno i zidove), pa na dno poređati prvi
sloj lazanja, da se što bolje prekrije dno tepsije.
-
6
- Sipati trećinu mesa i ravnomerno rasporediti po celoj površini.
-
7
- Preko mesa preliti oko 1 dl kuvanog paradaiza, preko toga naneti četvrtinu bešamel sosa i posuti rendanim kačkavaljem.
-
8
- Preko kačkavalja poređati drugi sloj lazanja, meso, paradaiz, bešamel, kačkavalj, pa postupak ponoviti još jednom.
-
9
- Četvrti sloj lazanja preliti ostatkom bešamel sosa i posuti obilnije rendanim kačkavaljem.
-
10
0 comments:
Objavi komentar