Sastojci (za dvije štrudle)
- 10 tankih gotovih jufki (ili 6 debljih)
- 3-4 tanko narezane kisele jabuke
- pola šolje grožđica
- pola šolje sjeckanih oraha ili badema
- pola čajne kašike cimeta
- naribana limunova korica (po zelji)
- pola čajne kašike vanilija ekstrakta
- dvije kašike istopljenog putera
- pola šolje prezle/krušnih mrvica
- dvije kašike putera
- 2 kašike putera za premazivanje jufki
- kašika do dvije džema od kajsija
- šećer u prahu za posipanje.
Priprema
Grožđice potopiti u toplu vodu da stoje jedan do dva sata. U većoj posudi pomiješati tanko narezane jabuke, grožđice, sjeckane orahe/bademe, cimet, limunovu koricu, šećer, ekstrakt vanilije i istopljeni puter.
U manjoj šerpi rastopiti dvije kašike putera i dodati mu prezlu. Miješati na srednjoj vatri dok malo ne potamni. Džem od kajsija malo zagrijati da se može fino razmazivati.
Jufke premazivati rastopljenim puterom i slagati jednu na drugu. Posljednju jufku premazati polovinom džema od kajsija, posuti polovinom mješavine prezle i putera pa na to staviti pola fila od jabuka, grožđica i oraha. Zamotati kao rolat. Napomena: za svaku strudlu je potrebno pet tankih jufki ili tri deblje!
Peći u zagrijanoj rerni na 180°C 35- 40 minuta.
Izvor: Coolinarika
0 comments:
Objavi komentar