Bademovo mleko je izuzetno zdravo i korisno. Ne sadrži holesterol i bogato je vitaminima i mikroelementima koji su, tako rastvoreni, lako dostupni našem organizmu. Mleko dobijeno iz badema je odlična alternativa kravljem mleku, jer u svom sastavu ne sadrži holesterol, a sastoji se od 20% proteina. Vitamina E u bademovom mleku ima više njego u španaću, koji je inače izvor magnezijuma.
Sem toga, ovo mleko je izvor fosfora, koji nam je toliko potreban za zube i kosti. U njemu ima 4 puta više kalcijuma nego u kravljem mleku, 370 mg kalcijuma na 100 gr proizvoda! Da ne zaboravimo i kalijum, cink, bakar, gvožđe, grupu B vitamina i mangan.
Zašto treba piti bademovo mleko?
- Lekari ga preporučuju za brže i bezbedno zaceljivanje čira želuca i dvanaestopalačnog creva.
- Bademovo mleko stimuliše izlučivanje zuči i pražnjenje zučne kese.
- Stimuliše rad creva i koristi se za hronične kolitise i opstipacije. Poseduje lak laksativan efekat.
- Popivši čašu bademovog mleka rešićete se gorušice i sprečiti bolesti gastrointestinalnog trakta
- Bademovo mleko je korisno kod prehlada, astme, nesanice, impotencije, anemije.
- Odličan je izvor energije, podržava aktivnost mozga i jača memoriju.
- Umereni nivo vitamina A u ovom mleku ojačava vid i utiče na sposopnost očiju u prilagođavanju različitom osvetljenju.
- Čaša bademovog mleka sadrži 50% preporučenog dnevnog unosa vitamina E – antioksidansa, koji smanjuje rast slobodnih radikala, koji kako je izvesno izazivaju rak.
- Ima dosta B vitamina (riboflavina) i gvožđa neophodnih za rast i zdravo funkcionisanje mišićnog tkiva.
- Bademovo mleko ne sadrži laktozu, tako da ga možete slobodno piti bez straha od digestivnih poremećaja.
- Ima malo kalorija (1 čaša sadrži samo 40 kalorija), ne sadrži zasićene masti, što ga čini veoma korisnim za osobe, koje pokušavaju izgubiti na težini.
- Posto sadrži flavonide, pomaže smanjenju nivoa holesterola i zaštiti srca.
- Čisto bademovo mleko obezbeđuje zdravu kožu i kosu.
Za pripremu bademovog mleka biće potrebno:
- - blender ili sokovnik
- - 1 čaša sirovog badema, koji ćete pronaći u radnjama zdrave hrane
- - 3-4 čaše vode; cediljka
Potopiti badem u vodu preko noći. Ujutro vodu prosuti. U posudu sa bademom sipati čistu (poželjno flaširanu ili filtriranu) vodu, 3-4 čaše. Posle mešati u blenderu (2-3 minuta). Mleko procediti kroz cediljku i sipati u staklenu ambalažu. Rok trajanja u frižideru 2-3 dana. Času mleka možete zasladiti sa malo meda ili dodati cimeta, kakaoa ili vanile. Stvar vašeg ukusa.Pulpu, koja je ostala posle ceđenja, nemojte bacati. Sa njom možete pripremiti marcipan kolač, krekere, dodati ga u musli, ili osušiti i dobiti bademovo brašno. Od pulpe možete napraviti odlične hidratantne maske za lice, ako dodate malo pavlake i meda. Na očišćenu kožu lica nanesite na 10-15 minuta, zatim isperite vodom ili obrišite salvetom. Vaša koža će vam biti zahvalna.
Dakle, kao što vidite, korist od bademovog mleka je neprocenjiva, jer ono sadrži mnogo hranljivih materija, koje su od suštinskog značaja za održavanje zdravlja i vitalnosti našeg organizma.
izvor: http://uspesnazena.com
0 comments:
Objavi komentar