Pages - Menu

Pages

petak, 2. siječnja 2015.

BOŽIĆNI KEKSIĆI

Mekani prhki keksići sa meringom i orasima,korica naranče...

Božićni keksići

Sastojci

  •  tijesto: 150 g glatkog brašna
  •   50 g šećera u prahu
  •   90 g maslaca
  •   20 g gustina
  •   1 žličica ruma
  •   2 žumanjka L veličine
  •  nadjev: 2 bjelanjka +prstohvat soli
  •   70 g kristal šećera
  •   100 g mljevenih oraha ili badema
  •   ribana korica 1 naranče ili limuna

Priprema

Težina:
Jednostavno
  1. 1
    Prosijte brašno,gustin,šećer u prahu,sol.
    Dodajte omekšali maslac,žumanjke i rum.
    Spojite spiralnim metlicama u tijesto.
    Stavite u hladnjak na 1 sat.
    Razvaljajte tijesto na 2-3 mm debljine između dva pek papira i izrezujte zvijezdice ili oblik po želji.
    Stavite u hladnjak.
  2. 2
    Od bjelanjaka i šećera istucite čvrst snijeg.
    Tučete na najvišoj brzini kad se zapjene dodajte sol,tučete dok ne pobijele i tada smanjite brzinu na srednju i dodajete šećer u tri navrata.
    Kad vam na metlicama vršak bjelanjka stoji uspravno bjelanjci su tučeni.
    U tučene bjelanjke uspite mljevene orahe,može i bademe i koricu naranče.
    Ako stavite bademe stavite koricu limuna ljepše se slažu u okusima.
    Lagano pomiješajte špatulom da se smjesa izjednači.
    Stavite u slastičarsku špricu i istiskujte smjesu na svaku zvijezdicu.
    Pecite na 140C 20-25 minuta.
    Od ove smjese iziđe 45 keksića.
    Vrhove ukrasite đemom okusa po želji,bijelom čokoladom ili ih jednostavno prošarajte tamnom čokoladom...
    Izvor: coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar