Pages - Menu

Pages

utorak, 9. prosinca 2014.

PUNJENO KNISH TIJESTO...

Poznato i popularno Jevrejsko tijesto za razna punjenja....tijesto je fantasticno za raditi sa samo par namirnica i to  bez kvasca...ja licno s ljepsim tijestom jos nisam radila...

Sastojci

  •  1 salica 250 ml.
  •   TIJESTO:
  •  2.5 salice brasna
  •  1 zlicica praska za pecivo
  •   soli
  •  2 jaja
  •  1/2 salice povrtnog ulja(canola,peanut ili drugo)
  •  1/2 salice mlake vode
  •   FILL:
  •  150gr. pirea
  •  100gr. mljevenog mesa
  •  200gr. gljiva
  •  1 manji luk
  •  2 cena cesnjaka
  •   sol,peper i vegeta
  •   PREMAZ:
  •  1 jaje
  •   malo ulja

Priprema

Težina:
Jednostavno
  1. 1  
    TIJESTO:
    U brasno dodajte prasak za pecivo i sol.
    U posebnoj zdjeli lagano istucite jaja,dodajte povrtno ulje(canola,peanut etc.) i mlaku vodu.
    Napravite dubinu u brasnu i postepeno dodavajte tecnu smjesu.
    Zamijesite tijesto.

  2. 2  
    Prebacite na radnu povrsinu i mijesite par minuta.Tijesto zamotajte u prozirnu foliju ili stavite u zdjelu,pokrijte i ostavite da se odmara 1h.Ja sam zamotala u prozirnu foliju a vi mozete i samo dobro pokriti ako zelite.
  3. 3  
    Dok vam se tijesto odmara napravite fill.Ovaj je najpoznatiji i najpopularniji fill za knish mada mozete koristiti i sve ostale fillove po zelji.
    Skuhati krompir i ispasirati.
    U tavi prziti gljive,sitno sjeckani luk,sitno sjeckani cesnjak i mljeveno meso.Stavite sve da se przi zajedno dok voda ne ispari iz gljiva.
  4. 4
    U pire dodati ohladenu smjesu mesa i dobro izmjesati.
  5. 5  
    Radnu povrsinu dobro pobrasniti i prebaciti tijesto.
  6. 6  
    Sa valjkom ili oklagijom pocnite razvlaciti tijesto kao na slici.Tijesto je fantasticno elasticno,niti puca i razvija se bez problema.Razvaljajte sto tanje.
  7. 7  
    Dio prema vama nafilujte po duzini kao na slici.
  8. 8  
    Zatim zarolajte.Odsjecite krajeve tijesta i dobro zatvorite.
  9. 9  
    Sada sa rukom pravite kao "kobasice"LOL..neznam kako bih to navela ali vidite na fotki.
  10. 10
    Zatim otkinete s rukom i zatvorite krajeve.
  11. 11  
    Jos jedna fotka..znaci otkidate manje dijelove i dobro zatvorite s obje strane.
  12. 12  
    Zatim stavite otkinuti dio dijesta,uspravite i sa prstom pritiskajte prema nadolje.Super jednostavno,kao da se igrate sa plastelinom.
  13. 13  
    Ponovite postupak sa prstom mozda 3-4 puta.
  14. 14  
    Gotova knish punjenja.
  15. 15  
    Stavite ih u pleh za pecenje.premazite s mjesavinom jajeta i malo ulja i stavite da se pece na 190C oko 20-25min ili dok ne dobiju finu braon boju.

Posluživanje

Najpopularnije knish punjenje je sa mljevenim mesom i pireom.Ja sam dodala gljive.Znaci sva punjenja koja zelite mozete puniti sa ovim fantasticnim tijestom.Takoder je odlicno sa spinatom i sirom...i koristite naravno sve zacine po zelji...stavicu i moj fill pa tko zeli,nije neophodno..mada sam sve odoka
coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar