Sastojci
- Broj osoba:
Za tijesto:
- 20 g svježeg kvasca (ili vrećica suhog kvasca)
- 2-3 žlice tople vode
- 1 žličica šećera
- 320 g Pšeničnog glatkog brašna
- 1 žličica soli
- 2-3 žlice maslinova ulja
- oko 200 ml tople vode
Za nadjev:
- 200 ml Ketchupa blagog
- 200 g naribanog sira edamera
- 200 g Šunke u ovitku narezane na ploške
- 80 g šampinjona
- 1 paprika
- 6 Crnih maslina
Priprema
- Vrijeme pripreme:
- Težina:
-
1
Kvasac razmutite u malo tople vode, dodajte šećer i pustite da odstoji oko 5 minuta na toplom mjestu.
-
2
Brašnu dodajte sol, ulje, dignuti kvasac te dodajući toplu vodu umijesite mekano tijesto. Pokriveno tijesto ostavite dizati na toplom mjestu dok se volumen ne udvostruči (oko 30 minuta).
-
3
Dignuto tijesto razvaljajte na veličinu kalupa (2 okrugla kalupa ili 1 originalni lim iz pećnice).
-
4
Tijesto premažite ketchupom i pospite sirom. Po tijestu rasporedite šunku, šampinjone narezane na listiće, papriku narezanu na štapiće i masline.
-
5
Pizzu pecite oko 10 minuta na temperaturi od 250 °C.
Posluživanje
Pizzu poslužite toplu.Savjet
Rub pizze po želji namažite s malo mlake vode i ulja, a možete ga ukrasiti i listovima svježe rikule.Napomena
Moji originaliMoja pizza
Tijesto se može čuvati u hladnjaku dan-dva da se ne predigne ili smrznuti…
U pizzerijama se koristi čak 1 svježi kvasac na 10 kg brašna, treba imati vremena… Tijesto je identično za talijanske pogače (foccacia).
SAVJETI
- Ne pretjerujte s rajčicom, klinci to ne vole (rajčicu servirajte posebno), rajčicu začinite po vlastitom ukusu npr. papar, vegeta, origano i sl…
- Ribajte sastojke ili sitno nasjeckajte, izbjegavajte “šnite”, jer tijesto lakše diše, moj sin inače ne jede i skida s pizze narezane šampinjone, a naribane pojede.
- Slažite nadjev po “sektorima” i ukusu pojedinaca…
- Najbolje je u praksi prihvaćeno tijesto s miješanim uljem ili samo s maslinovim.
Nema komentara:
Objavi komentar