Pages - Menu

Pages

subota, 13. prosinca 2014.

Medenjaci - najfiniji praznični klasik u čokoladnom izdanju

Bez medenjaka mnogi ne mogu zamisliti Božić, donosimo vam recept za kolačiće prošarane čoko-glazurom


Sastojci: 
150 g meda
1 mala kašika soda bikarbona
 250 g maslac, neslani
2 kom jaje kokošje (celo), 
150 g šećer, u prahu
500 g oštro brašno

0.5 kom mešavina začina za medenjake
    Priprema: 
    Med zagrejati u mikrotalasnoj pećnici pa mu dodati sodu bikarbonu i pažljivo promešati. Stvoriće se pena pa pazite da vam ne iskipi.
    Brašno prosejati, dodati mu mešavinu začina i sve dobro izmešati. Maslac penasto umutiti pa uz miksanje naizmence dodavati jaja, šećer, med i brašno sa začinima. Testo ostaviti 1 sat u frizideru. Zagrejati peć na 170°C.
    Lim obložiti papirom za pečenje pa slagati kuglice testa tako da među njima ostaje mali razmak jer tokom pečenja kolačići rastu. Peći 10-12 minuta na 170°C.
    Po želji medenjake ukrasiti/išarati čokoladnom glazurom (čokoladu otopiti, dodati joj malo ulja, dobro promešati i kada se malo ohladi ukrašavati).
    Vreme pečenja prilagodite svojoj pećnici, možda će biti dovoljno i kraće vreme od gore naznačenoga, a ako vam nakon pečenja medenjaci budu pretvrdi, stavite ih u kutiju/posudu, dodajte komadić jabuke ili koricu i poklopite. Jabuka će pustiti vlagu i za dan-dva medenjaci će se smekšati.

    Nema komentara:

    Objavi komentar